BIG MAC INDEX

Pogledajte što nam popularni pokazatelj poručuje o kupovnoj moći i o tome koliko je snažna kuna

30.03.2018 u 20:05

Bionic
Reading

Prema Big Mac indeksu, pokazatelju kojim britanski tjednik The Economist mjeri snagu pojedinih valuta u odnosu na dolar, euro je u siječnju bio slabiji za 8,4 posto, a po istom kriteriju kuna je podcijenjena prema američkoj valuti za 30,3 posto

Od 1986. godine The Economistov Big Mac indeks najjednostavnije je mjerilo podcijenjenosti ili precijenjenosti nacionalnih valuta u odnosu na dolar kao vodeću svjetsku valutu. The Economist polazi od pretpostavke da bi Big Mac, kao standardizirani proizvod koji se prodaje u više od 100 zemalja, trebao u svim zemljama koštati jednako u dolarskoj protuvrijednosti.

Ova se hipoteza temelji na teoriji pariteta kupovne moći (JPP), prema kojoj bi se valutni tečajevi dugoročno trebali kretati prema stopi koja bi izjednačila cijene identičnog proizvoda, u ovom slučaju hamburgera, u bilo koje dvije zemlje. Ako je Big Mac u nekoj zemlji skuplji nego u SAD-u, znači da je valuta te zemlje precijenjena u odnosu na dolar i obrnuto.

Primjerice, prosječna cijena Big Maca u Americi na početku 2018. iznosila je 5,28 dolara, a u Kini je iznosila samo 3,17 dolara po tržišnim tečajevima. Prema tome, standardni Big Mac indeks pokazuje da je juan podcijenjen za 40 posto u odnosu na dolar.

Naravno, navedenu pretpostavku treba uzeti s rezervom jer se jedinični troškovi rada, cijene ulaznih proizvoda i porezi razlikuju od zemlje do zemlje. Zato od 2012. godine, uz jednostavni indeks, The Economist izračunava prilagođeni indeks u kojem se pariteti kupovne moći korigiraju bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika. Prema tako prilagođenom indeksu, kineski juan nije podcijenjen, nego je čak blago (+0,7 posto) precijenjen prema dolaru. Drugim riječima, Kinezi za Big Mac izdvajaju malo više nego Amerikanci, uzimajući u obzir njihovu kupovnu moć.

U Big Mac indeks uvrštene su 44 svjetske valute. Prema jednostavnom Big Mac indeksu, najprecjenjenija je valuta švicarski franak. Budući da u Švicarskoj Big Mac košta 6,8 dolara, franak je u odnosu na dolar precijenjen 28,1 posto. Među precijenjenim valutama još su norveška i švedska kruna.

Većina svjetskih valuta podcijenjena je prema dolaru, što znači da stanovnike tih zemalja popularni hamburger košta manje nego Amerikance mjereno u dolarima.

Prema kriterijima jednostavnog Big Mac indeksa, ove godine najpodcjenjenija je ukrajinska grivna (-69 posto) jer Ukrajinci za najpoznatiji hamburger izdvajaju u prosjeku svega 1,64 dolara. Među izrazito podcijenjenim valutama su i egipatska funta (-63,4 posto) i ruski rubalj (-56,6 posto). Euro je u posljednje tri godine blago podcijenjen u odnosu na dolar, a u prethodnom razdoblju uglavnom je bio precijenjen.

  • +10
Valute Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska kuna nije uključena u Bic Mac indeks, ali prema The Economistovim kriterijima, naša je valuta podcijenjena za 44,1 posto. Naime cijena Big Maca u Hrvatskoj je 18 kuna, što preračunato iznosi 2,95 dolara. Izraženo u američkoj valuti, cijena najpoznatijeg hamburgera u Hrvatskoj najbliža je onoj u Poljskoj, Vijetnamu i Turskoj. U odnosu na zemlje eurozone, hamburger je u Hrvatskoj u prosjeku jeftiniji gotovo 40 posto.

Ako pogledamo prilagođeni Big Mac indeks, vidjet ćemo da znatno više zemalja ima precijenjene valute. Kad se, uz cijenu, uzme u obzir BDP po glavi stanovnika, najskuplji Big Mac plaćaju Brazilci (+61 posto) i Čileanci (+26,8 posto), a euro je po tom kriteriju precijenjen 12,1 posto.

Prema prilagođenom Big Mac indeksu, najpodcjenjenije valute u odnosu na američki dolar su hongkonški dolar (-43,9 posto) te tajvanski dolar (-38 posto).