RIZIČNI PLASMANI

Podravka prvi put u povijesti u gubitku?

24.11.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Razmjeri prevare koju je počinila bivša uprava Podravke, tek se razabiru

Nadzorni odbor utvrdio je da su lažirana financijska izvješća i da mnoge poslovne aktivnosti uopće nisu provedene u knjigama. Tako prvi put nakon osnutka koprivničkoj kompaniji prijeti gubitak, javlja HRT.

Tajni plan preuzimanja Podravku je po prvim procjenama trebao stajati 250 milijuna kuna. No šteta i dalje raste. Kolika je zapravo šteta, još se istražuje, jer o spornim transakcijama ne postoje pisani tragovi ili odluke mjerodavnih tijela. Osim policije, istragu vodi i Nadzorni odbor. Računice se, zasad, podudaraju.

Rizični plasmani su: SMS-u 65 milijuna, OTP banki 46 milijuna, FIMI oko 200 milijuna kuna. I novi predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Jurčić potvrdio je ove informacije.

'Mogu potvrditi da postoji preko 300 milijuna spornih plasmana', rekao je Ljubo Jurčić.

Pitanje je hoće li te čudne plasmane Podravka ikad naplatiti. Najmanje je nade za naplatu duga od SMS-a, koji je dužan i bankama te dobavljačima. Ako istrage dokažu financijsku štetu, odgovorni će dobiti otkaz bez prava na otpremnine, a Nadzorni odbor protiv njih će pokrenuti i tužbe. No posljedice štetnih ugovora snosit će i dioničari, ali i radnici - jedni neće dobiti dividendu, a drugi povišicu plaće.

Prema dosadašnjim financijskim izvješćima, tako je trebalo i biti. No otkriće dubioza od 310 milijuna kuna dovelo je u pitanje i buduću dividendu i razvoj.