Standard Chartered

Planirate uložiti u Bitcoin? Možda ima boljih opcija, predviđa se da će se stropoštati dodatnih 70 posto na pukih 5000 dolara

06.12.2022 u 19:54

Bionic
Reading

Ugledna privatna investicijska banka Standard Chartered tvrdi da bi Bitcoin, temeljna kriptovaluta iduće godine mogla pasti na vrijednost od samo 5000 dolara. To je pad od ni manje ni više nego 70 posto u odnosu na sadašnju razinu Bitcoina koja vrijedi 17.000 dolara

U dopisu klijentima naslova 'Iznenađenja na financijskim tržištima u 2023.' bankari pišu da postoje brojni scenariji koji govore da su sadašnje cijene Bitcoina prenapuhane i da mu vrijednost može ići samo niže.

'Prinosi padaju diljem tehnološkog sektora i iako su sad rasprodaje Bitcoina usporile, šteta je već nepovratno napravljena. Sve više kripto-burzi i mjenjačnica nema gotovine što vodi u nove bankrote i rušenje povjerenja u digitalnu imovinu', tvrdi se u dopisu kojeg je potpisao Eric Robertsen, šef istraživanja u Standard Charteredu.

On kaže da su u 2023. mogući razni ekstremni scenariji, unatoč činjenici da je Bitcoin već ove godine izgubio 60 posto vrijednosti što je poharalo cijelu industriju koju je obilježio bankrot kripto-burze FTX.

Naravno, pad Bitcoina pratit će rast cijena konzervativnih utočišta za novac poput zlata. Robertsen piše kako očekuje da će cijena unce čistog zlata u 2023. porasti za 30 posto na oko 2250 dolara.

Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Zlato bi se opet moglo etablirati kao utočište nakon što sve više i više kripto-burzi ode u stečaj. Ulagači i dalje povlače svoj novac iz kripta i traže sigurnu luku za kapital', navodi se.

Dobre vijesti Robertsen nema niti za ulagače u dionice i obveznice jer se prema njemu i dalje na vidi kraj tržišta medvjeda tijekom kojeg padaju obje vrste najraširenijih vrijednosnih papira. Standard Chartered nije jedini 'medvjeđe' nastrojen prema Bitcoinu.

Ulagačka legenda Mark Mobius prošlog je tjedna izjavio kako iduće godine Bitcoin očekuje na 10.000 dolara nakon što američka centralna banka FED nastavi dizati kamatne stope i otežavati pristup kreditima.

Naravno, uvijek postoje i optimisti pa je primjerice ulagač i vlasnik fondova rizičnog kapitala Tim Draper u subotu rekao da 'misli kako bi iduće godine Bitcoin mogao vrijediti 250.000 dolara'. Niti te prognoze ne trebaju čuditi jer se još lani predviđalo, kako u svijetu tako i među domaćim optimistima da će jedan Bitcoin vrijediti čak 500.000 dolara.