NESIGURNA VREMENA

Smak svijeta na tržištu kriptovaluta: Bitcoin potonuo ispod 27.000 dolara, srušio se i popularni stablecoin

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 12.05.2022 14:52
  • Objavljeno 12.05.2022 u 14:18
tportal

Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Ulagači u kriptovalute ovih dana s nevjericom gledaju kako im se munjevito topi vrijednost ulaganja. Cijene bitcoina i drugih kriptovaluta prate dioničke indekse, ali uz puno veće gubitke, što definitivno pokazuje da nisu opravdali ulogu čuvara vrijednosti u nesigurnim vremenima

Wall Street je ove godine zahvatila savršena oluja. Strah od visoke inflacije, zaoštrena monetarna politika Feda i prijeteća recesija pokrenuli su bijeg ulagača iz rizične imovine i potragu za sigurnijim utočištima. Pomislili biste da je idealno vrijeme za klađenje na bitcoin kao sklonište od svih navedenih pošasti.

Ipak, u takvim uvjetima najpoznatija svjetska kriptovaluta izgubila je znatno više nego bilo koji dionički indeks.

Cijena bitcoina samo je u zadnjih 24 sata oslabila oko 12 posto, a u proteklih tjedan dana potonula je više od 30 posto. Jučer je dosegnula minimum na 26.848 dolara što je najniža razina od kraja prosinca 2020. i 61,1 posto niže od rekordne vrijednosti (69.000 dolara) postignute krajem prošle godine.

Ovo je drugi put ovog tjedna da je bitcoin pao ispod 30.000 dolara. Analitičari su tu razinu nazvali ključnom točkom otpora te zaključili da bitcoin može kolabirati ako se ne uspije održati iznad 30.000 dolara.

Ostale kriptovalute zabilježile su još veće gubitke. Ether, druga po veličini kapitalizacije, izgubila je u tjedan dana oko 36 posto, a neke valute u top 10, poput solane i cardana, više od 50 posto vrijednosti.

Kretaneje vrijednosti bitcoina

Kretaneje vrijednosti bitcoina

Izvor: Coinmarketcap.com / Autor: Coinmarketcap.com

Premda se donedavno vjerovalo da bi kriptovalute mogle biti čuvari vrijednosti u nesigurnim vremenima, pokazalo se da kretanje njihove vrijednosti uvelike klorelira s kretanjem dioničkih indeksa. Pritom su oscilacije cijena na kriptotržištu još snažnije nego na dioničkim tržištima. Usporedbe radi, dionički indeks S&P 500 je pao za oko 17 posto od početka 2022.

Postoji još jedan razlog koji je pojačao intenzitet pada kriptovaluta. Ulagače na kriptotržištu je posebno zabrinuo kolaps valute TerraUSD (UST), trećeg po veličini 'stablecoina', kreiranog da održava paritet s dolarom. Decentralizirani, algoritamski 'stablecoin' podržan kombinacijom digitalne imovine, uključujući bitcoin, trebao je bi biti čvrsto uravnotežen s dolarom.

  • +2

Bitcoin

Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

No umjesto dolarskih rezervi na kojima se baziraju druga dva vodeća 'stablecoina' (USD Coin, Binance USD) Terra se u velikoj mjeri oslanja na tržišne sile. Djeluje u tandemu s terrinim izvornim tokenom, lunom. Korisnici mogu zamijeniti lunu u vrijednosti od 1 dolara za 1 UST i obrnuto, što teoretski osigurava da njegova cijena prati dolar. Međutim, UST-ov dolarski paritet pokazao se ranjivim u razdobljima visoke volatilnosti tržišta. Nakon što je luna izgubila povjerenje ulagača i potonula više od 90 posto srušila se i Terra izgubivši više od 50 posto vrijednosti.

Kretanje vrijednosti ethera

Kretanje vrijednosti ethera

Izvor: Coinmarketcap.com / Autor: Coinmarketcap.com

Nakon aktualnih potresa postavlja se pitanje koliko je narušeno povjerenje ulagača u cijeli koncept kriptovaluta. 'Nemamo povijesnog presedana za to kako bi bitcoin i druge kriptovalute mogli djelovati ako uđemo u dugotrajno razdoblje u kojem središnje banke aktivno povlače likvidnost', ističe glavni strateg Interactive Brokersa Steve Sosnick.

Problem je u tome što se bitcoin nije pokazao kao zaštita od bilo čega, zaključuje analitičar Forbesa Taylor Tepper. Uostalom, s inflacijom na najvišoj razini u četiri desetljeća, očekivali biste da će valuta koja želi zadržati svoju kupovnu moć i biti neovisna o bilo kojoj središnjoj banci steći više sljedbenika.

Umjesto toga, čini se da bitcoin pronalazi pristaše kada cijena raste, a gomila paničare kada na tržištu dominiraju prodavatelji, poput bilo koje druge visokorizične imovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!