LJUBO JURČIĆ:

'Otkup dionica Ine od MOL-a je iracionalan. A još ćemo angažirati savjetnike koji će nam prodavati maglu!'

12.04.2018 u 21:41

Bionic
Reading

Vlada je odabrala investicijskog savjetnika koji bi trebao pomoći Hrvatskoj u otkupu dionica Ine koje drži mađarski MOL i u pronalasku novog strateškog partnera. Ekonomist Ljubo Jurčić, koji je u vladi Ivice Račana 2003. kao ministar gospodarstva prodao Mađarima prvih 25 posto dionica, smatra kako su savjetnici nepotrebni u čitavoj toj priči

Konzultanti vladi Andreja Plenkovića bit će međunarodni konzorcij Morgan Stanleyja, Intese Sanpaolo i Privredne banke Zagreb. Za njihove usluge Hrvatska će platiti osam milijuna eura.

Jurčiću nije jasno koji će biti točno posao savjetnika.

'Za transakciju otkupa dionica koje kotiraju na burzi uopće nije potreban nikakav poseban savjetnik. Na burzi se slobodno trguje. Pitanje je samo za kupca i prodavača da se dogovore oko cijene. Bio sam u stotinu takvih poslova. Tu je više riječ o izvlačenju novca i prodavanju magle. Hrvatska Vlada i MOL nisu u takvim neprijateljskim odnosima da ne mogu razgovarati', rekao je Jurčić za tportal.

Otkako je prije više od godinu dana premijer Plenković objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu, Jurčić je jedan od najžešćih kritičara tog poteza.

'Nije mi jasna namjera Vlade. Zašto se to radi? Kojim povodom? Ina radi pozitivno. To je jedna od rijetkih velikih hrvatskih kompanija koja radi pozitivno. Bez obzira na sve emocije i političke interese, Inom se upravlja po pravilima ekonomske, financijske i tehnološke struke. Hrvatska dobiva 50 posto dividende od tog pozitivnog rada', naglasio je Jurčić.

Dodaje kako nitko nije definirao koji su to nacionalni interesi u Ini.

  • +8
Andrej Plenković s članovima Vlade u obilasku Rafinerije nafte Sisak Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Nitko to nije ni mogao definirati jer ne postoji energetska strategija Hrvatske. Ne znamo koje su nam potrebe za energijom, kojom vrste energije, način isporuke… tek na petom ili šestom mjestu je pitanje vlasništva nad energetskim kompanijama. Ništa od toga nismo definirali', istaknuo je Jurčić.

Bez obzira na sve probleme s Mađarima oko pitanja upravljanja Inom, on smatra kako je MOL i dalje najbolji strateški partner.

'Kad pogledate naftno tržište, MOL je najbolji izbor. Jedino se bojim kako Mađarima više nije u interesu poslovati u neprijateljskom okruženju i zato žele prodati udio u Ini. Ruske kompanije koje se nude za kupca Ine neće ništa donijeti. Njih motiviraju politički interesi koje ostvaruju ekonomskim transakcijama. Zbog toga su primjerice kupili rafineriju u Bosanskom Brodu. Nema to veze s ekonomijom, već s politikom. Isti slučaj je i kod Ine. S druge strane, za velike zapadne kompanije Ina je premala da bi se njome zamarale. I opet se završava na sinergiji s MOL-om', smatra Jurčić.

  • +9
Prosvjed radnika sisačke rafinerije ispred Ine Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov