BANSKI DVORI

Vlada izabrala savjetnika za otkup dionica od MOL-a. Cijena - osam milijuna eura

10.04.2018 u 16:14

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog odluke o odabiru investicijskog savjetnika u transakciji moguće kupnje dionica koje drži Mol u INA-i i naknadne prodaje kupljenih dionica strateškom partneru i o davanju ovlasti za pregovore s odabranim investicijskim savjetnikom

U uvodnoj riječi premijer Andrej Plenković je rekao da je odpristiglih ponuda izabrana zajednička koju su dali Morgan Stanley, Intensa Sanpaolo i PBZ Zagreb.

Osvrno se i na stanje s vodom u Slavonskom Brodu i zatražio od svih institucija da se utvrde razlozi zbog čega je došlo do zagađenja.

'Bila je neuobičajena krizna situacija na koju smo odgovorili učinkovito', kazao je Plenković.

Govorio je i o odluci PSP-a da se odabere 12 članova ERS-a.

'S obzirom da nije bilo konsenzusa oko čelne osobe, odlučeno je da se poništi taj natječaj, a ja sam izabrao posebnog koordinatora, riječ je o gospodinu Fuchsu', kazao je Plenković.

Zdravko Marić, ministar finacija, kazao je da su 22 savjetnika iskazala interes za savjetnika vezanog uz INA-u, ali da je na kraju pristiglo sedam ponuda.

'Sve su ponude zadovoljile ono što smo tražili. Krug je prvo bio sužen na pet pa na tri adrese, a danas odabiremo. Radi se o renomiranim savjetnicima. Finacijske ponude su bile su od 7 do 14 milijuna eura. Ponuda koju su dali Morgan Stanley, Intensa Sanpaolo i PBZ Zagreb iznosi osam milijuna eura. To je bila najkonkutrentnija ponuda u tehničkom i financijskom smislu', kazao je Marić.

Uz točku oko INA-e od ostalih značajnijih Vlada je raspravljala i o Izvješću o provedbi postupka izvanredne uprave u Agrokoru, kojeg je primila na znanje, ali i o prijedlogu interpelacije kluba zastupnika SDP-a vezano uz provedbu strukturnih reformi.

Govoreći o Izvješću vezanom za Agrokor potpredsjednica Vlade Martina Dalić podsjetila je da je dovršen proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u Agrokoru.

'Prema izvješću stanje na računu svih klompanija Agrokora s današnjim danom je 1,52 milijarde kuna, a prije godinu dana bilo je 6 kuna', kazala je Dalić.

  • +18
Vlada Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković sastao se danas s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom i predstavnicima privremenog vjerovničkog vijeća.

'Svi članovi vjerovničkog vijeća su potvrdili da je dovršen proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u Agrokoru. Ta pozitivna vijest dolazi godinu dana poslije pokretanja nagodbe, nakon što je bivša uprava aktivirala Zakon o izvanrednoj upravi. Uspjeli smo ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva: spriječena je gospodarska i financijska kriza koja bi se osjetila ne samo u najvećoj hrvatskoj kompaniji, nego u cijelom gospodarstvu', rekao je Plenković.

Dalić je izložila i prijedlog interpelacije kluba zastupnika SDP-a vezano uz provedbu strukturnih reformi i navela je da je riječ o neutemeljenim optužbama i predložila Saboru da interpelciju ne usvoji.