MAĐARI SPREMNI POMOĆI

Plenković tvrdi da se dogovorio s Orbanom oko otkupa Ininih dionica od MOL-a

28.11.2017 u 10:29

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se u utorak ujutro s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti, u kojoj je u ponedjeljak sudjelovao na 'Summitu 16+1' - sastanku šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine. Plenković je od njega dobio političku podršku za plan otkupa Ininih dionica od mađarskog MOL-a, a Orban je rekao kako taj proces treba biti 'brz i pošten'

U središtu razgovora hrvatskog i mađarskog premijera Andreja Plenkovića i Viktora Orbana bile su dvije teme: odnos Ine i MOL-a te mađarska blokada hrvatskog članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Plenković je nakon sastanka rekao kako je Mađarska spremna pomoći Hrvatskoj u otkupu Ininih dionica koje su u vlasništvu mađarskog MOL-a.

Andrej Plenković i Viktor Orban Izvor: Društvene mreže / Autor: VladaRH

'Što se tiče pitanja Ine i MOL-a, čuli ste da je Mađarska spremna pomoći Hrvatskoj. Mađarska je spremna pomoći u procesu da Hrvatska otkupi MOL-ove dionice u Ini. Politička volja je jasna, traži se pravičan model (otkupa dionica) s obzirom na dosadašnja ulaganja mađarske strane u Inu i realnu procjenu cijene dionica kompanije u ovom trenutku', rekao je Plenković.

Dodao je kako Hrvatska ima ambiciju ući u OECD te da vjeruje da će nas na tom putu Mađarska podržati.

'Važno je da nastavimo dijalog s OECD-om, to je jedina preostala međunarodna organizacija u koju Hrvatska još treba ući', rekao je Plenković.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je kako Hrvatska i Mađarska imaju odlične odnose te da su svi problemi u odnosu dviju država povezani s Inom i MOL-om.

Premijer Andrej Plenković na Summitu 16+1 u Budimpešti Izvor: Društvene mreže / Autor: VladaRH

Pitanje Ine i MOL-a 'truje odnose' između dviju država, rekao je Orban te dodao da mađarska vlada podržava 'brzo i pošteno' rješenje.

Iako je mađarski premijer napomenuo kako je plan Hrvatske da otkupi dionice Ine od MOL-a 'poslovno pitanje', jasno je napomenuo kako je politička pozicija njegove vlade ta da se Mađarska što brže želi riješiti tog problema.

Nakon sastanka s Viktorom Orbanom hrvatski premijer Andrej Plenković stao je pred novinare, a pitanje o navodnom hibridnom ratu protiv Hrvatske očito mu se nije svidjelo.

'Jeste li vi u Hrvatskoj ili ste u Beogradu?', poručio je Plenković reporteru televizije N1 Srbija koji ga je pitao s kime je to Hrvatska u hibridnom ratu.