Ministarstvo poljoprivrede

Objavljen natječaj za navodnjavanje vrijedan 332 milijuna kuna

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 28.01.2019 16:25
  • Objavljeno 28.01.2019 u 16:25
Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 150.000 eura

Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 150.000 eura

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec-Rogulja

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak da je objavljen natječaj za potpore projektima navodnjavanja ukupno vrijedan 332 milijuna kuna, unutar kojega su omogućene potpore za pojedine projekte u iznosu između 150 tisuća i 15 milijuna eura

Natječaj je objavljen u sklopu Podmjere 4.3. „Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, tip operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Svrha mu je povećanje poljoprivrednih površina koje se mogu navodnjavati, prvenstveno radi smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje i povećanja njene konkurentnosti.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 332 milijuna kuna. Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 150.000 eura, a najviša 15 milijuna eura u, obje u kunskoj protuvrijednosti.

Intenzitet potpore po projektu iznosi najviše 100 posto od ukupnih prihvatljivih troškova. Prihvatljivi korisnici su jedinice područne (regionalne) samouprave.

Zahtjev za potporu može se podnositi od 28. veljače do 29. travnja 2019. godine.

Na prvom natječaju za ovu operaciju ugovoreno je 9 projekata vrijednih 360 milijuna kuna, a završetkom tih projekata bit će omogućeno navodnjavanje 3.653 hektara poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o projektima jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno infrastrukturi javnog navodnjavanja, koja je preduvjet za projekte pojedinačnih poljoprivrednih gospodarstava, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

„Navodnjavanje, plastenici i staklenici za neke su poljoprivredne kulture jedini ispravni smjer. Navodnjavanje nije jeftino i početna ulaganja nisu mala, ali odabirom dobre kulture za određeno tlo moguće je postići i nekoliko berbi godišnje. Hrvatska navodnjava svega 22.500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Potencijal nam je golem i moramo ga čim prije staviti u punu funkciju, intenzivirati proizvodnju po hektaru i povećati prinose", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!