RADNI PROSTOR

Kaznionica u Puli dobila navodnjavanje poljoprivrednih površina

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.07.2015 20:21
  • Objavljeno 24.07.2015 u 15:52
Nenad Stazić i Tihomir Jakovina

Nenad Stazić i Tihomir Jakovina

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina kaznionice u Valturi pokraj Pule u petak je svečano otvoren u nazočnosti potpredsjednika Sabora Nenada Stazića, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, pomoćnika ministra pravosuđa Ivice Šimca, generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića te istarskog župana Valtera Flega sa suradnicima

Kaznionica u Valturi upravlja sa 716 hektara površine od kojih su oko 300 hektara šume, a ostalo su poljoprivredne površine s prostorima posebne namjene za izvršavanje kazne zatvora.

"Do 2015. godine mogućnost navodnjavanja bila je na svega 40 hektara, zbog malih mogućnosti akumulacije vode za navodnjavanje. Izgradnjom sustava za navodnjavanje, s akumulacijom volumena od 632.000 metara kubnih, pružena je mogućnost navodnjavanja svih 440 hektara poljoprivrednih površina" - rekao je ministar Jakovina. Naveo je da su troškovi izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina kaznionice u Valturi u razdoblju od 2012. do 2015. godine iznosili su 60,23 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede u ovom je iznosu sudjelovalo s 50,73 milijuna kuna, Ministarstvo pravosuđa doniralo je materijal (kamen) vrijednosti 5,5 milijuna kuna, a Istarska županija izdvojila četiri milijuna kuna.

"Riječ je o iznimno vrijednom projektu, započetom 2012. godine, koji nije ni prvi ni zadnji ove godine. Bili smo u Baranji prije par tjedana gdje smo otvorili jedan veliki sustav od pet i pol tisuća hektara, a do kraja godine zaokružit ćemo projekte s novih 12 tisuća hektara površina za navodnjavanje" - poručio je ministar Jakovina dodavši kako je sustav navodnjavanja i samo ulaganje od velike važnosti. Napomenuo je kako je u posljednje četiri godine u navodnjavanje uloženo više od 400 milijuna kuna.

Ustvrdivši da je taj projekt u Valturi ostvaren u okviru Nacionalnog programa navodnjavanja te kako iskorištava optimalne klimatske hidrološke uvjete za uzgoj raznovrsnih kultura u ovom podneblju, potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić rekao je kako je jedna od metoda uspješne resocijalizacije upravo društveno koristan rad koji se provodi u toj kaznionici.

"Prošle su godine u Hrvatskoj osobe lišene slobode privrijedile 600 milijuna kuna. Možda ovo ne izgleda kao značajan iznos, ali u vrijeme kada ova Vlada uspješno ulaže velike napore da pokrene proizvodnju i smanji nezaposlenost, to je svakako uspjeh" , ocijenio je Stazić. S obzirom na to da je pred Hrvatskom još "dalek put do optimalnog korištenja radnih sposobnosti osoba lišenih slobode, ovaj je projekt, poručio je, vrijedan putokaz na tome putu".

Zadovoljstvo projektom izrazili su i istarski župan Valter Flego te pomoćnik ministra pravosuđa Ivica Šimac, koji je ocijenio da je kaznionica u Valturi pozitivan primjer zatvorskog sustava u Hrvatskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!