OD 1. SIJEČNJA

Nova regulativa: Hrvatske kripto mjenjačnice će morati tražiti dokaz porijekla novca

01.01.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Vijeće Europske unije je nedavno postiglo dogovor o novoj kripto regulativi kojoj je cilj sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma. Na razini EU i u Hrvatskoj trgovanje kriptovalutama nije regulirano propisima iz područja financijskih usluga, osim u dijelu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

To je regulirano ‘Petom direktivom Europske unije o sprječavanju pranja novca‘, koja je na snagu stupila 10. siječnja 2022. i koju je Hrvatska među prvima implementirala. Nakon Pete direktive, Europska komisija je predstavila i novi regulacijski set naziva MiCA (Markets in Crypto-assets Regulation), kojemu je cilj regulirati subjekte koji pružaju usluge povezane s kriptoimovinom, primjerice usluge skrbništva i upravljanja kriptoimovinom u ime trećih strana te savjetovanja o kriptoimovini.

Sada stiže i dopuna svih tih mjera ili nastavak regulatornog pritiska Unije prema kriptovalutama, a sve pod egidom sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Nova regulativa širi se naravno i na cijeli kripto sektor, što će sve pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom obvezati da provode dubinsku analizu svojih stranaka, piše Lider.

Zapravo i dalje je riječ o setu regulacijskih mjera MiCA koje će se samo dodatno osnažiti i postrožiti. U svojem stajalištu Vijeće tako zahtijeva od pružatelja usluga povezanih s kriptoimovinom poput mjenjačnica, da primjenjuju mjere dubinske analize stranke pri izvršavanju transakcija u iznosu od tisuću ili više eura. To znači da ćete morati dokazati porijeklo imovine i mjenjačnici ako tamo odlučite kupiti bitcoin ili neku drugu kriptovalutu.