ANALIZA TPORTALA

Nije ih omeo virus: Istražili smo kako je Petrokemija iz kategorije otpisanih ušla među odlikaše

05.05.2020 u 21:03

Bionic
Reading

Nakon privatizacije kutinska Petrokemija doživjela je pravi preporod u poslovanju, a rastuće trendove nije poremetila ni epidemija koronavirusa zbog koje mnoge kompanije trpe ozbiljne gubitke. Provjerili smo koji su glavni razlozi za procvat nekadašnjeg gubitaša i kakva je daljnja perspektiva kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva

Preokret u poslovanju Petrokemije dogodio se prošle godine, nakon što su kompaniju od države preuzeli Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD). Vlasničko preslagivanje provedeno je u listopadu 2018., kad su novi vlasnici kroz partnersko društvo Terra mineralna gnojiva dokapitalizirali tvrtku s 300 milijuna kuna, a država otpisala dio svojih potraživanja i osigurala smanjenje troška transporta plina. Na taj način izbjegnut je stečaj kutinske tvrtke koja je doživjela niz bezuspješnih pokušaja ozdravljenja, godinama gomilajući gubitke.

Novi vlasnici proveli su promjene koje su omogućile znatno efikasnije poslovanje. Na ruku su im išle i povoljne okolnosti na tržištu prirodnog plina, ključnog sastojka u proizvodnji gnojiva. Tako je u 2019. Petrokemija zabilježila jedan od najboljih rezultata u svojoj povijesti. Pod novom upravom na čelu sa Davorom Žmegačem ostvarila je dobit od 140 milijuna kuna u odnosu na 471 milijuna kuna gubitka ostvarenog u 2018.

Pozitivan trend nastavljen je i u prvom kvartalu 2020., u kojem je kompanija zaradila 150 milijuna kuna, što je gotovo sedam puta više nego u istom lanjskom razdoblju.

POSLOVNI REZULTATI 2019.

Nekoliko je razloga za veliki preokret u poslovanju, među kojima su neki plod konkretnih mjera novog vodstva, a neki posljedica sretnih tržišnih okolnosti.

Ključan faktor: Pad cijena prirodnog plina

Nova upravljačka garnitura unaprijedila je organizaciju poslovanja, što je dovelo do više iskoristivosti postrojenja. Proizvodnja je u 2019. povećana za 101 tisuću tona u usporedbi s 2018. godinom, u kojoj je realiziran dvogodišnji remont. Zahvaljujući unapređenju marketinških aktivnosti, prihodi od prodaje lani su povećani za 17 posto, dosegnuvši 2,1 milijardu kuna.

Paralelno s povećanjem prihoda provedena je racionalizacija poslovanja. Znatne uštede postignute su smanjenjem financijskih troškova jer je nakon provedene kapitalizacije i zamjene duga za kapital znatno smanjena zaduženost kompanije. U 2018. Petrokemiju su kamate i ostali troškovi financiranja koštali 76 milijuna kuna, a lani su ti izdaci iznosili tek 29 milijuna kuna. Neto dug nastavio se smanjivati i u 2020. zahvaljujući pozitivnim poslovnim rezultatima.

Uštede su postignute i na troškovima zaposlenih jer je prošle godine uz program otpremnina tvrtku napustilo 350 radnika.

davor žmegač

Nema štete od pandemije, potražnja stabilna

Poslovanju Petrokemije nije naštetila ni pandemija koronavirusa, što je naglasio i predsjednik Uprave Davor Žmegač u komentaru poslovnih rezultata za prvo tromjesečje. 'Pandemija COVID-a 19 nije imala negativan utjecaj na potražnju za mineralnim gnojivima, što je uz sposobnost društva da održava kontinuiranu proizvodnju rezultiralo visokom količinom proizvodnje i prodaje', rekao je Žmegač. U Petrokemiji očekuju nastavak pozitivnih trendova jer je potražnja za mineralnim gnojivima stabilna, a cijene terminskih ugovora ukazuju na to da će se cijena plina zadržati na niskim razinama.

Ipak, ključni faktor koji je novim vlasnicima omogućio da kroničnog gubitaša pretvore u visoko profitabilnu kompaniju bio je snažan pad cijena prirodnog plina. Lani je cijena plina na europskom tržištu gotovo prepolovljena, a nastavila je padati i tijekom prvog tromjesečja ove godine.

POSLOVNI REZULTATI I-III. 2020.

A koliko je cijena plina važna za rentabilnost poslovanja Petrokemije, svjedoči podatak da u ukupnim troškovima proizvodnje gnojiva trošak plina iznosi gotovo 75 posto. Tako su lani troškovi sirovina zbog diskontne cijene plina bili manji za čak 354 milijuna kuna nego godinu ranije, a u prvom kvartalu ove godine ušteda je iznosila 170 milijuna kuna. Dodatne uštede donijelo je smanjenje cijena emisijskih jedinica CO2 koje Petrokemija plaća za onečišćavanje okoliša.

'Sad se pokazuje koliko je bilo važno spasiti tvrtku'

Đuro Popijač, bivši čelnik kutinske tvrtke, koji je proveo prvu fazu restrukturiranja i pripremio Petrokemiju za privatizaciju, sretan je što je kompanija stala na zdrave noge.

'Ovo je jedan od rijetkih uspješnih procesa restrukturiranja uz privatizaciju. Bilo je očito da se neke stvari trebaju promijeniti u strukturi, uz pomoć države i strateških partnera. Poboljšana je organizacija i unaprijeđeni su kanali prodaje, uz kvalitetniji odnos prema tržištu', podvlači Popijač temeljne odrednice uspjeha.

Naglašava da se upravo sada, u okolnostima epidemije koronavirusa, pokazuje koliko je bilo važno spasiti Petrokemiju i zadržati proizvodnju. 'Pitanje je kako bismo i pod kojim uvjetima osigurali gnojivo za sjetvu da se ugasila proizvodnja u Petrokemiji', kaže Popijač te vjeruje da kompanija sada ima zdrave temelje za razvoj.

'Siguran sam da će vlasnici investirati u nove tehnologije kako bi se osiguralo dugoročno funkcioniranje i da će ova kompanija i dalje biti ozbiljan oslonac za razvoj hrvatske poljoprivrede. Ostvaruju se velike šanse da se Petrokemija modernizira i postane vodeća kompanija za proizvodnju gnojiva u regiji', optimističan je njen bivši čelnik.

  • +5
Petrokemija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL