MINISTAR GRČIĆ NAJAVIO

Nema više vremena, Vlada ide u nove rezove!

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 12.06.2012 17:37
  • Objavljeno 12.06.2012 u 13:30
Branko Grčić

Branko Grčić

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je skoro predstavljanje plana reformi koje će 'pridonijeti trajnoj stabilizaciji određenih komponenti javne potrošnje koje su do sada bile nedodirljive' navodeći kako se radi o području socijale, zdravstva, obrazovanja, državnih potpora...

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je ustvrdio kako kabinet čiji je član neće odstupiti od najavljenih reformi te da ih mora realizirati u 'najkraćem mogućem vremenu', jer predstavljaju 'stvaranje dugoročnih uvjeta za fiskalnu konsolidaciju'.

'Za sada možemo i bez MMF-a'

Ministar Branko Grčić konstatirao jekako je 'prve korake nova Vlada odradila kvalitetno i bez pomoćiMMF-a'. Najavio je i da će se 'kroz fiskalnu konsolidaciju stvoritiprostor za smanjenje deficita te osiguranje prostora za jačanjekonkurentnosti gospodarstva i oporavak koji bi utjecali na izbjegavanjeposebnih aranžmana s MMF-om'.
Kad je u pitanju rang-lista državakojima prijeti bankrot na kojoj je Hrvatska 10. u Europi, priznao jekako se radi o 'onome što cijelo vrijeme opterećuje'. 'Vlada je uspjela,unatoč teškim uvjetima, održati kreditni rejting, čak i smanjiti stopuzaduživanja u odnosu na prošlu godinu. U drugom dijelu godine vidjetćemo kako će se stvari razvijati', rekao je Grčić.

'Nužna je stabilizacija jednog dijela tekućih rashoda unutar proračuna, poput zdravstva, socijalne skrbi ili mirovinskog sustava, jer ta područja doista i trebaju reforme. Drugi dio je usmjeren prema jačanju konkurentnosti i snaženju poslovne klime, odnosno stvaranju uvjeta za nove investicije', objasnio je Grčić.

On je, zajedno sa šefom Delegacije EU u Hrvatskoj Paulom Vandorenom, sudjelovao na konferenciji 'Globalno i lokalno – Globalne tvrtke i hrvatski biznis' koja se održala u organizaciji poslovnog tjednika Lider.

Govoreći o navedenim reformama, najavio je kako će ih Vlada predstaviti u idućih nekoliko tjedana. 'Neće to biti sveobuhvatan plan reformi, nego urgentan i prioritetan plan koji će pomoći fiskalnoj konsolidaciji i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva', rekao je Grčić.

Uz strukturne reforme, naveo je i fiskalnu konsolidaciju te otvaranje prostora za investicije kao ključni koncept strategije Milanovićeve vlade. Naveo je i podatak po kojem je Hrvatska po 'stopi pada' u trendu koji slijede zemlje Srednje Europe te procijenio kako se 'minus očekuje i u drugom kvartalu'.

U tri i pol godine krize, investicije su u Hrvatskoj pale za 40 posto – u privatnom sektoru gotovo su se prepolovile, a u javnom je to nešto manje. I tu tražimo ključni problem stanja u hrvatskom gospodarstvu i državi danas pa nije slučajno da smo to izabrali kao uporište gospodarskog oporavka te buđenja tih investicija u svim segmentima', konstatirao je ministar Grčić.

Određenu kritiku uputio je na račun javnih poduzeća koja kasne s programima restrukturiranja, no najavio je kako će za nekoliko dana uži kabinet Vlade odraditi prezentacije. Upozorio je kako 'nema više vremena za čekanje' te da 'planovi moraju biti jasni i ići prema restrukturiranju i racionalizaciji s jedne te otvaranju prostora za ulaganja s druge strane'.

Izrazio je i u uvjerenje da će se 'vidljivi oporavak' dogoditi u drugoj polovici iduće godine te pozvao poslodavce i sindikate na suradnju. 'Novi zakon o financijskom poslovanju otvorit će prostor da svi oni subjekti koji imaju tržišnu priliku budu zaštićeni i, nakon restrukturiranja, dobiju priliku nastaviti poslovati. Oni koji nemaju tržišnu šansu jasno je da će nestati. Oko toga ne treba stvarati dramu', poručio je ministar Grčić.

Veleposlanik Vandoren naveo je nekoliko nužnih smjerova kojima moraju ići reforme u Hrvatskoj prije pristupanja EU, kao što su učinkovitija javna uprava, održiv mirovinski i zdravstveni sustav, fleksibilnije tržište rada, smanjenje nelikvidnosti, poboljšanje konkurentnosti.

Ispunjenje svih tih preduvjeta, po Vandorenu, omogućit će lakše plasiranje domaćih i stranih investicija. Podsjetio je i kako je početkom godine stvorio popis svih zapreka koje onemogućavaju ulaganja te ukazao kako je Hrvatskoj 'potrebno djelovanje, a ne priča'.

'Tržište u Hrvatsku neće doći, nego će hrvatske tvrtke morati na tržište EU', konstatirao je Vandoren.

Konferencija 'Globalno i lokalno (Global & Local)' prvi je u nizu godišnjih susreta predstavnika najvažnijih multinacionalnih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj s predstavnicima domaćeg biznisa, političara s nacionalne i lokalnih razina, organizacija civilnog društva i medija.

Sudionici konferencije raspravljali su i o očekivanja multinacionalnih kompanija kada ulaze na novo tržište, njihovim prioritetima pri odlučivanju i izboru nove destinacije, pitanjima kako strane kompanije ocjenjuju domaću ponudu, koliko im je razvijen sustav suradnje s lokalnim partnerima, po kojim kriterijima odabiru lokalne partnere te postoji li mogućnost ulaska provjerenih lokalnih partnera u širu (globalnu) mrežu partnera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!