KRITIKA NA RAČUN GUVERNERA:

'Neka Rohatinski izađe na izbore!'

24.08.2010 u 13:46

Bionic
Reading

Vladina odluka da im u rebalansu proračuna ne dira plaće dočekana je s velikim zadovoljstvom među sindikalnim čelnicima iz sektora obrazovanja. Premijerka Jadranka Kosor je tim potezom, smatraju sindikalisti, stala na stranu radnika i zbog toga više nema razloga da se organizira štrajk te time odgodi početak školske godine

'Uz plaće javnog sektora vezano je oko 1,2 milijuna ljudi. Krizni porez je već uzrokovao pad potrošnje, a time i pad BDP-a. Rezanjem plaća i mirovina okrutno bi se oštetila potrošačka moć građana. Otimačinom tuđeg rada ne može se smanjivati deficit. Zbog toga smo zadovoljni odlukom Vlade', objasnio je Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti.

Prema sindikatima, rješenje krize proračuna nije u rezanju rashoda, jer za to više nema prostora, nego u pronalaženju novih izvora prihoda, odnosno uvođenju cijelog niza poreza koji bi prvenstveno pogodili one koji imaju najviše: banke, financijske institucije i bogataše.

Izjave guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da ne bi bilo pametno oporezivati poslovanje bankarskog sektora za sindikate ne drže vodu. Štoviše, optužili su Rohatinskog da je izišao iz svojih okvira te da uska stanovišta monetarne politike pokušava nametnuti kao jedina valjana.

'Izgleda da su dosadašnji uspjesi Rohatinskom ulili takav osjećaj moći da želi određivati čitavu politiku ove zemlje. Ako to želi, neka izađe na izbore. Možda bi ga mnogi od nas i slijedili. Ali sad cjelovitu politiku vodi onaj kojeg su izabrali građani', naglasio je Ribić koji je pozvao guvernera da se više uključi u koordinaciji odnosa banaka i države.

'Treba nam njegova pomoć. On treba spriječiti da se u slučaju oporezivanja banaka sve prelije na teret njihovih klijenata. Nevjerojatno je da jedan takav dokazani stručnjak to ne bi bio sposoban napraviti', rekao je Ribić.

Premijerka Kosor je na jučerašnjem sastanku najavila sindikatima da će u studenom Vlada izaći s modelom oporezivanja banaka i financijskih institucija. Kako se radi o kompleksnom poslu, trenutno se preispituju sve ustavno-pravne posljedice takve odluke.

'U Vladi su nam rekli da su tražili razgovor s Rohatinskim na tu temu. U slučaju da od toga ne bude ništa, onda ćemo ih prozvati', naglasio je Ribić.

Najave premijerke da će proračunske stavke u 2011. zamrznuti na razini ovogodišnjih, a time i plaće u javnom sektoru, nisu zabrinule sindikalne čelnike. U slučaju da BDP iduće godine poraste više od dva posto, Vlada će biti prisiljena povećati plaće javnim djelatnicima jer je na to obavezuje sporazum potpisan prije godinu i pol.