Optimistično otvaranje donijelo je rast Crobexa veći od 4 posto, a pozitivno ozračje zadržalo se tijekom cijelog trgovinskog dana. Gotovo sve najlikvidnije dionice ostvarile su solidan rast vrijednosti. Visokim intenzitetom trgovanja i snažnim rastom cijena prednjačile su dionice Adrisa, Atlantske plovidbe, Ine, Dalekovoda i Ingre. Nakon duže vremena, podršku investitora dobile su brodarske i građevinske dionice.

Najaktivnija je i danas bila dionica T-HT-a s prometom od 3,7 milijuna kuna. Rastom zaključne cijene od 2,6 posto T-HT-ova dionica se primaknula granici od 200 kuna.

Vanjski poticaj optimizmu pružaju vijesti o načelnom sporazumu postignutom tijekom vikenda između Bijele kuće i demokrata u Kongresu o hitnoj pomoći američkoj automobilskoj industriji u visini između 15 i 17 milijardi dolara. Glavni unutarnji razlog za pojačanu aktivnost kupaca su pozitivna očekivanja od smanjivanja obvezne rezerve banka koje nastupa u srijedu. Analitičari očekuju oslobađanje dodatne likvidnost od oko 8,4 milijarde kuna što bi se trebalo pozitivno odraziti i na tržište kapitala.

Na gubitničkoj listi našlo se samo 14 dionica. Najveći pad cijena, među likvidnijim izdanjima, pretrpjele su dionice Centra banke, Karlovačke banke i Maistre.

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su poskočili, pod utjecajem jačanja dionica u energetskom, financijskom i sektoru automobilske industrije, budući da je na tržištima optimizam ulagača ojačao uslijed niza novih paketa gospodarskih poticaja.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte
ovdje.