ISPUHIVANJE POTROŠNJE

Munjiza: Trgovački lanci bi i bez Vlade bili prisiljeni sniziti cijene

13.09.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Što je donio jučerašnji sastanak ministra gospodarstva i predstavnika trgovačkih lanaca? Koliko volje ima među trgovcima da odgovore na zahtjeve Vlade? Hoće li se cijene košarice osnovnih namirnica vratiti na razinu 31. prosinca prošle godine? Što mogu očekivati građani?

Na ova pitanja 'U mreži Prvog' odgovarali su poslovni konzultanti Zvjezdana Blažić i Dragan Munjiza.

- Izvrsno je to što je Vlada pozvala trgovce na razgovor i oni su jako dobro reagirali, svi su došli, optimistični su, dali su načelna obećanja, dijalog između tako važnih partnera uvijek je pozitivna stvar, rekao je Dragan Munjiza i dodao da često kritičari bilo kakvih Vladinih intervencija govore o tržišnom gospodarstvu.

No svjedoci smo toga da u doba inflacije vlade raznoraznih zemalja interveniraju, razgovaraju i daju argumente.

- Ono što je dobro za Vladu je da je čula argumente trgovaca. Jer trgovci su često napadani da oni, kao zadnji u tom lancu, sami dižu cijene. No oni samo u tom distribucijskom tijeku poštuju robu koju dobivaju od svojih dobavljača. I oni su zainteresirani da se cijene reguliraju, da se inflacija snizi. Postoje dobri primjeri kako su to druge zemlje napravile. Uvijek je početak bio razgovor s trgovcima i proizvođačima. Trgovci su primili na znanje, Vlada je poslala jasnu poruku, a oni će to ispuniti onoliko koliko to budu mogli. Za to im sigurno treba nekoliko dana, govori Munjiza.

Zvjezdana Blažić ističe da postoji mnogo utjecaja zbog kojih je zadnjih godina došlo do porasta cijena.

- O tome je uopće teško i govoriti. Ali vidljivo je da je od kraja prošle godine do sada, barem kada se govori o cijenama hrane, ipak došlo do određenog usporavanja rasta cijena. To više nije takav rast kakav je bio sredinom prošle godine. Tada je bio najveći rast. Možda je sada malo lakše razgovarati gledajući te podatke kako se kreću cijene sada. I globalno se vidi da cijene usporavaju. Zbog toga će se sada biti puno lakše dogovarati da se cijene stabiliziraju, smatra Blažić.

Prvi nagovještaj pada prometa je stagnacija ili pad količinskog prometa što se događa kroz ovu godinu.

- Trgovački lanci bi i bez Vlade bili prisiljeni reagirati. Oni bi sami zbog rezultata, zbog ispuhivanja potrošnje, morali sniziti cijene. Oni moraju štititi svoju realizaciju. Jer ako njima padne promet npr. za pet posto, imat će veliki problem, rekao je Munjiza.

Lov u mutnom

- Odgovorno tvrdim da top 10 trgovaca u Hrvatskoj ne lovi u mutnom. Oni su jako transparentni, ne mogu si dopustiti da ne budu društveno odgovorni. Lov u mutnom se događa u manjim sredinama, gdje je manja konkurencija, ili za vrijeme sezone. Ali ovih top 10 trgovaca, to su previše odgovorne kompanije i oni si to ne mogu priuštiti. Uvjeren sam da 80 posto tržišta nije lovilo u mutnom, rekao je Munjiza.

Blažić je dodala da se primjer lova u mutnom najviše vidi na tržnicama.

- Tu je stvarno bilo čudnih cijena. Ove godine smo na obali imali cijene bresaka ili grožđa od 10 eura. Nije ni u Zagrebu bilo bolje, ali je bila barem 50 posto niža cijena. Velika je razlika između rasta cijena na tržnicama i u prodavaonicama, govori Blažić.

Jesu li se trgovci uplašili Vladinih mjera?

Munjiza smatra da je Vlada trgovcima napravila uslugu.

- Nisam se čuo s trgovcima, ali kako sam 14 godina bio trgovac, mogu pretpostaviti da je Vlada njima napravila uslugu. Potaknula je pregovore, dala do znanja što očekuje. Imaju i potrebu da korigiraju cijene. Tu je bio kaos. Naravno, kad želiš nešto dokazati, izvučeš nešto u tom kaosu gdje se nešto provuklo ili gdje pojedinac nije bio odgovoran.

Zato je ovo sad prilika, i razlog da se svi zadube, da pročiste defekture koje su se dogodile za vrijeme inflacije, i kod njih i kod dobavljača. Ja bih na njihovom mjestu bio zadovoljan time što je Vlada potaknula tu diskusiju, tvrdi Munjiza.

Što nas čeka u jesen i zimu?

- Prema svim predviđanjima, ušli smo u period u kojem cijene hrane ne bi trebale rasti. Ovim potezom će se još ubrzati snižavanje cijena. Ima kategorija koje rastu na svjetskom tržištu (npr. šećer, riža...), nije da je sve idealno. Ali ono što mislim da možemo očekivati - dolazi do usporavanja, ali isto tako, ja ću to tisuću puta ponoviti, mi ne možemo očekivati da će se cijene hrane vratiti na razinu koja je bila prije ovih poremećaja, kao što je to bilo prije 2021. godine, rekla je Blažić.

Munjiza je istaknuo da smatra da će inflacija usporiti, da će cijene pasti, ali da se neke stvari neće moći vratiti na staro.

- Cijena benzina koja je bila 2,3 kune je nemoguća. No sasvim sigurno ćemo se popraviti u inflaciji ako ne bude nekih vehementnih događaja koji su na kvantitativno otpuštanje i stvaranje enormnih financijskih sredstava dodali ulje na vatru. Nadamo se da neće biti takvih stvari, stvari idu na bolje, no svatko mora kao društveno odgovoran dati neki svoj doprinos, zaključio je.