susret u ministarstvu

Hitan sastanak: Vlada od trgovaca traži vraćanje starih cijena za 1300 namirnica

11.09.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva tražit će od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 1300 namirnica koje se nalaze u aplikaciji Kretanje cijena, i to na one razine koje su bile na dan 31. prosinca prošle godine, piše Jutarnji list

Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Interspara, do Tommyja, pozvani su sutra na sastanak u Ministarstvo, a sve se događa ovaj tjedan, u kojem Vlada donosi novi paket mjera pomoći te u neizvjesnosti hoće li i dalje svi jednako primati subvencije za struju, piše Jutarnji list.

Sugovornici bliski Vladi ne govore pak što će se dogoditi ako trgovci ne pristanu na ovaj njihov zahtjev, već samo poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju.

Prema podacima iz aplikacije Kretanje cijena, vidljivo je da je potrošačka košarica s više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Najviše je u tom razdoblju i u posljednjih pola godine poskupjelo povrće.

Primjerice, pet kilograma krumpira u većini velikih trgovačkih centara skuplje je za čak 50 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine.

Crveni luk, primjerice, skuplji je za 73 posto, a mrkva za gotovo 50 posto.