POSUSTAJU AKTIVNOSTI

MMF prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva

11.04.2023 u 17:21

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) prepolovio je u utorak prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini u okruženju posustajanja aktivnosti u eurozoni pod pritiskom inflacije, strože monetarne politike i previranja u financijskom sektoru

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine 1,7 posto, objavio je MMF u redovnim travanjskim prognozama za svjetsko gospodarstvo, snizivši procjenu iz redovnog jesenjeg izvješća za 1,8 postotnih bodova. U 2024. aktivnost bi trebala ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 2,3 posto, pokazuju MMF-ove projekcije.

Prošle godine hrvatsko gospodarstvo poraslo je 6,3 posto, za 0,4 postotna boda snažnije no što je MMF bio procijenio ujesen 2022. godine. Prvu godinu članstva Hrvatske u eurozoni obilježit će po MMF-u posustajanje aktivnosti u razvijenim gospodarstvima pod pritiskom tvrdokorno visoke inflacije, strože monetarne politike i previranja u financijskom sektoru.

Središnje banke postrožile su monetarnu politiku kako bi obuzdale inflaciju, ali zabrinjavaju "nuspojave" koje su se u financijskom sektoru pojavile još prošle godine, ističe u blogu ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi ove godine porasti za 0,8 posto, što je za 0,2 postotnog boda više no što su prognozirali u siječnju. U 2024. aktivnost bi trebala blago ubrzati, na 1,4 posto, što je pak za 0,2 postotna boda slabije no što su prognozirali početkom godine. MMF u siječnju objavljuje prognoze samo za velika gospodarstva i skupine gospodarstava.

Inflacija bi u Hrvatskoj u ovoj godini trebala usporiti na 7,4 posto, s 10,7 posto u 2022., izračunao je MMF. Prošle jeseni prognozirali su da će u 2022. iznositi 9,8 posto i kliznuti na 5,5 posto u 2023. U 2024. rast cijena trebao bi po njihovoj procjeni usporiti na 3,6 posto.

Tekući račun bilance plaćanja iskazat će u ovoj i u idućoj godini manjak iskazan udjelom u BDP-u, i to u visini 1,8 posto. U prošloj godini manjak je iznosio 1,2 posto, pokazuju najnovije tablice. U jesenjim redovnim prognozama MMF je bio očekivao višak u bilanci plaćanja od 2,2 posto u 2022. i od dva posto u 2023.

Prognoza stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini blago je snižena, sa 6,6 posto na 6,4 posto. U idućoj godini trebala bi se spustiti na šest posto. U 2022. iznosila je po njihovim najnovijim procjenama 6,8 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod no što su pokazivali izračuni objavljeni prošle jeseni.