traženi diljem svijeta

Medicinska brigada Vojska bijelih kuta Fidela Castra stigla u Italiju. Izuzetno su efikasni i stručni, ali u jednoj stvari nemaju nikakve veze s kubanskim komunizmom

26.03.2020 u 22:59

Bionic
Reading

Iz Kube, zemlje poznate po obrazovanju vrhunskih liječnika, u Italiju je stiglo 52 doktora i medicinskih sestara u pomoć svojim kolegama. To je inače već šesta medicinska brigada koju je Kuba poslala proteklih dana radi borbe protiv širenja koronavirusa u inozemstvu. Kubanske bijele kute već su u Venezueli, Nikaragvi, Jamajci, Surinamu i Grenadi

U svjetskoj krizi zbog koronavirusa jedan kubanski lijek ima važnu ulogu, interferon alfa-2b. Ovaj antiviralni preparat, prema navodima kubanskog vladinog lista Granma, spada u 30 medikamenata koje Peking primjenjuje u terapiji pacijenata zaraženih koronavirusom.

Kada je riječ o globalnoj primjeni tog lijeka, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno je suzdržana.

'Nemoguće je komentirati šanse za liječenje bez kliničkih studija', objašnjava Dina Pfeifer iz medicinskog stožera SZO-a, javlja Deutsche Welle (DW).

Medicinska suradnja Kube i Kine ipak bi mogla biti simbol borbe jedne socijalističke zemlje protiv epidemije Covidom-19. Kubanski lijekovi i serumi obično nisu poznati po primjeni u kriznim područjima, ali kubanski liječnici jesu.

Posebno se o tome govorilo povodom njihove akcije u jeku epidemije ebole 2014. u Zapadnoj Africi. Kuba je poslala više od 460 liječnika i njegovatelja u Sijera Leone, Liberiju i Gvineju, a 165 njih radilo je po direktnom nalogu SZO-a.

'SZO ima vrlo pozitivna iskustva s kubanskim liječnicima kada je riječ o akciji protiv ebole', kaže Bert Hoffmann, stručnjak za Kubu instituta za latinoameričke studije GIGA. 'Kubanske brigade brzo su mobilizirane i bile su efikasne.'

Hoffmann prognozira da će i u borbi protiv koronavirusa biti tražena kubanska ekspertiza. 'Imat ćemo koronu i u mnogim siromašnim zemljama sa slabim zdravstvenim sustavima. Ako SZO hoće reagirati na to, kubanski liječnici bi se mogli angažirati i u Africi.'

Vojska bijelih kuta – tako je Fidel Castro nazvao kubanske liječnike koji su služili u međunarodnim misijama. Od 1963., prema navodima kubanskog Ministarstva zdravstva (MINSAP), bilo je više od 600.000 akcija u 164 zemlje. Trenutno je u 67 zemalja angažirano oko 30.000 kubanskih stručnjaka, posebno u Africi i Latinskoj Americi, javlja DW.

Ono što je nekada bilo znak međunarodne solidarnosti razvilo se u poslovni model. Prema organizaciji UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD), devizni prihodi Kube od medicinske pomoći iznose nešto manje od 11 milijardi dolara. Usporedbe radi, kubanski izvozni artikli kao što su sirovi šećer, duhan, nikal i rum 2018. godine donijeli su nešto manje od tri milijarde dolara.

Italija - Bergamo, koronavirus Izvor: EPA / Autor: FOTOGRAMMA

'Nakon 1989. Kuba je morala razmotriti kako doći do deviza', objašnjava Hoffmann. Zato je Havana odlučila da 'svoju medicinsku snagu pretvori u privrednu, i to onu koja prelazi razinu opskrbe vlastitog stanovništva i solidarnost u slučaju humanitarnih katastrofa'.

Kubanski zdravstveni sustav ima mnogo liječnika, no s obzirom na gospodarsku krizu i nedostatak deviza, nema dovoljno lijekova i medicinske opreme. Vozači taksija koji se plaćaju u dolarima zarađuju više od liječnika.

Kubanskom zdravstvenom sustavu zato pomažu mnoge međunarodne organizacije, među njima i UNICEF, panamerička zdravstvena organizacija Međunarodni savez za cijepljenje GAVI ili Caritas.

'Kubanski sustav je suprotnost sustavu SAD-a', piše The New York Times: 'Na Kubi je pristup slobodan i osnovna zdravstvena skrb je tu. U SAD-u je medicinska skrb skupa i visokotehnologizirana.'

Statistika kaže da Kubu obilježavaju uspješna prevencija i osnovna medicinska zaštita. Tako je smrtnost djece u SAD-u veća nego na Kubi. Cijepi se više djece nego u SAD-u, a gotovo svi građani provode mjere prevencije od raka.

Iako Kuba nije medicinski uzor za SAD, ova socijalistička otočna država koja izdvaja 11 posto svog BDP-a za javno zdravlje u Latinskoj Americi i mnogim afričkim zemljama smatra se jednom od najnaprednijih.

Sada je koronavirus stigao i do Havane. Dvanaestog ožujka je, prema izvještaju glasila komunističke partije Granma, troje talijanskih turista bilo pozitivno testirano na virus i upućeno u Institut za tropsku medicinu Pedro Kouri (IPK). Priopćeno je da je tijek bolesti kod njih 'povoljan'.

Za Hoffmanna koronakriza pokazuje ne samo proturječnosti između bogatih i siromašnih, nego i između diktature i demokracije.

'Države poput Kube i Kine su u velikoj prednosti kada je riječ o rigidnom suzbijanju epidemija jer je zahvat države direktan. Postoji jedna vojna rutina; tamo se, ako treba, u slučaju nužde isprazni cijeli aerodrom. To su akti samovolje koji u ovoj situaciji mogu djelovati pozitivno.'