'ŽENE U BIZNISU'

Martina Dalić: 'Nisam birala poslove čiji je cilj svidjeti se drugima, moje znanje i iskustvo su moj najveći kapital. Agrokor? Vlada je dobro reagirala'

01.12.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Poslovni tjednik Lider predstavio je na konferenciji u četvrtak listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa 2022. te dodijelio nagrade za deset najmoćnijih. Na konferenciji su poslovne žele podijelile svoja iskustva i izazove s kojima se suočavaju, a gostovala je i Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke te bivša potpredsjednica Vlade i ministrica financija, prisjetivši se svog karijernog puta

U intervjuu 'jedan na jedan' Martina Dalić rekla je kako je većina poslova koje je obnašala u svojoj karijeri bila iznimno zahtjevna, i to ne samo zbog pozicije, već i tadašnjih okolnosti.

'Ono što je meni najvažnije, moj najveći kapital, jest kombinacija znanja i iskustva koje donose različiti poslovi i ekonomije. Samo mijenjanjem poslova možete steći iskustvo koje vam omogućava da pojave, događaje i probleme sagledate s različitih aspekata. Za mene je to najvrjedniji kapital i imovina koju nosim', rekla je Dalić.

Istaknula je i da se nikad nije bavila poslom čiji je cilj bio svidjeti se drugim ljudima. Dodala je i da je u sektoru financija važna raspodjela resursa, prilikom čega se ne može sve zadovoljiti, ali se nastoji postići da ne budu toliko nezadovoljni.

'Bavljenje ekonomskim i financijskim pitanjima ne vodi tome da se nekome svidite, no kad su rezultati vidljivi, ljudi to ipak prepoznaju. Svi smo krvavi ispod kože, na reakcije javnosti nitko nije imun, ali vodite se vlastitim kriterijima odlučivanja u koje vjerujete, temeljem čega sam i donosila odluke za koje smatram da su bile ispravne', ustvrdila je Dalić.

Smatra da je Vlada dobro reagirala u Agrokoru prije pet godina, istaknuvši da je slom takve tvrtke bio isključivo hrvatski, a onda i regionalni ekonomski problem.

'Krah Agrokora i njegov opseg imali su potencijal srušiti i teško oštetiti ne samo našu ekonomiju, već i sve susjedne zemlje. Vlada nije mogla ostati sa strane uslijed rizika koji su prijetili. Svakome tko poznaje hrvatsku ekonomiju jasno je da postoji određeni broj procesa, posebno stečajnih, koji ne funkcioniraju dovoljno efikasno.

Mislim da je način na koji se tada reagiralo kroz jasne instrumente koje ima Vlada – zakonodavni proces koji se mogao pripremiti samo od strane dužnika, dobrovoljno – bio pravi način, o čemu svjedoči to da je Fortenova i dalje s nama. Ta je intervencija dobila potvrdu sudova i izvan Hrvatske, od Europske komisije do ostalih. Moglo se reagirati i grublje. Tu su i rezultati, postignuti bez financijskih troškova za državu, stoga smatram da je intervencija u Agrokor izvedena poštivanjem mehanizama tržišne ekonomije', ustvrdila je Dalić.

Osvrnula se na godinu pred nama, 2023., ustvrdivši da je 'teška i izazovna jer je nagomilan velik broj makroekonomskih rizika', uz sigurnosni politički rizik, odnosno kako će se odvijati rat u Ukrajini.

'Oprezni smo s planovima, posebno onima koji se tiču profitabilnosti. Ciljevi su očuvanje poslovanja i standarda naših radnika, briga za kontinuitet i nabavu sirovina, dostupnost tržišta – u ovom trenutku to je puno veće i značajnije. Moramo poslovati što je moguće uspješnije, ali planovi koje radimo za 2023. pod utjecajem su visokih troškova sirovina, energenata, pitanja kako će se kretati kupovna moć naših građana s obzirom na visoku inflaciju, ali i povjerenje potrošača koji će opreznije kupovati. U tom kontekstu u Podravci nastojimo očuvati ciklus, poboljšati standard radnika – dva puta smo dizali plaće – te želimo osigurati dostupnost naših proizvoda potrošačima', ustvrdila je Dalić.