ministar komentirao

[VIDEO] Marić o podizanju rejtinga: 'Ovo su prvi efekti uvođenja eura i šlag na torti. Moramo ostati oprezni, recesija prijeti'.

25.06.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je vijest da će kreditna agencija Moody's podići kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine što će državi omogućiti jeftinije zaduživanje i učiniti našu zemlju zanimljivijom ulagačima

Jedna od tri najveće agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u petak navečer je objavila da će revidirati kreditni rejting Hrvatske te ga povećati za čak dvije razine.

"Objava je izvan njihove redovne najave i izuzetno je pozitivna. Najavljuju da, u slučaju potvrde 12. srpnja i ulaska u eurozonu - već taj tjedan dižu kreditni rejting za dvije stepenice", kazao je Marić, a javlja Nova TV.

"Ovo je šlag na tortu. To je prvi efekt formalnog članstva u eurozonu", rekao je i dodao da je ovo balansirajući efekt zbog porasta referentnih kamatnih stopa. "To je potvrda da je naše članstvo u eurozoni više prožeto pozitivnim. I dalje smo u krizi, kao i zbog potencijalnih opasnosti recesije", istaknuo je.

Napomenuo je da se uskoro očekuje da analitičaru dođu osobno i da sve projekcije prođu zajedno. "Ova objava ima veze s onim što je prethodilo - ECOFIN i Vijeće ministara. Čuo sam se s Plenkovićem. Gotovo su identični dojmovi s euro summita. I njemu su čelnici rekli da ovo nije samo pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu", pojasnio je Marić.

Kaže da cijeni doprinos analitičara. "Uvijek smo govorili da trebamo učiniti što je u našoj moći da se ublaži inflatorni pritisak. Ovo više udara na socijalno ugrožene. Jednako važno je i osigurati opskrbu hrane i drugih stvari. Ne treba nam da se još i s gospodarskim aktivnostima", rekao je Marić. Osvrnuo se i na cijene goriva. "Svi to osjećamo, slično je i s hranom. U dodatnoj komplikaciji možemo očekivati da će se navike potrošaća mijenjati. Jače udara na socijalno ugrožene", istaknuo je ministar.

Izjava za medije ministra financija Zdravka Marića povodom povećanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije Moodys Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev / CROPIX

U odnosu na 2019. godinu, bolji smo u vrijednostima fiskaliziranih računa, dodao je Marić. "Nažalost, nisu samo energenti, prijevoz i hrana, već su i cijene hotela porasle", kazao je Marić.

Kaže da je dobro da imamo visokokonkurentno tržište trgovačkih lanaca. "Bio je i dobar razgovor s ministricom Vučković. Ne treba nam da jedni u druge upiremo prstom. Smanjiti spekulacije i shvatiti da u izazovnim situacijama uz spekulacije svi gubimo", upozorava Marić.

Što se tiče obveznica, Marić je rekao da kada se prelazi u investicijsku zonu - postoje investitori koji imaju u odredbama ograničenja. "Od odluke Moody'sa mi tih brige više nemamo", kazao je Marić.

Trenutni kreditni rejting Hrvatske, po Moody’s-u, je još od studenog 2020. na razini Ba1, što je jedna razina ispod investicijskog rejtinga, a povećanjem za dvije razine bi rejting po prvi puta dosegnuo investicijsku razinu (Baa2), odnosno najviši rejting od kada je Moody's prvi puta Hrvatskoj dodijelio rejting (1999. godine). Tim povećanjem bi Hrvatska po prvi puta u povijesti po sve tri agencije (S&P, Fitch i Moody's) imala investicijsku razinu kreditnog rejtinga.