Europska komisija

Milijun eura potpore hrvatskim proizvođačima kukuruza, svaki korisnik dobit će najviše 35 tisuća eura

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2022 08:57
  • Objavljeno 24.06.2022 u 08:57
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto

Europska komisija (EK) odobrila je milijun eura vrijedan Program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede

Komisija je zaključila da je hrvatski program nužan, prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu države članice, a potpora koja će iznositi do 35 tisuća eura po korisniku bit će odobrena do kraja ove godine. Distribucija i proizvodnja sjemena u Hrvatskoj obuhvaća gotovo sedam tisuća djelatnika, a zbog svoje kvalitete hrvatsko je sjeme prepoznato diljem svijeta.

Program pomoći formiran je u cilju olakšavanja poslovanja i očuvanja likvidnosti hrvatskih proizvođača sjemenskog kukuruza koji su pogođeni povećanjem ulaznih troškova uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu i povezanim sankcijama, a financirat će se kroz Privremeni krizni okvir.

Mjera kojom se nastoje stvoriti preduvjeti za oporavak sektora bit će otvorena za tvrtke svih veličina aktivne u sektoru proizvodnje sjemena kukuruza na koje je utjecalo povećanje cijena električne energije, hrane za životinje i goriva uzrokovano trenutačnom geopolitičkom krizom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!