ZAGREBAČKA BURZA

Kraj tjedna u znaku konsolidacije

19.12.2008 u 16:30

Bionic
Reading

Oporavak dioničkog tržišta, ali nešto slabijim tempom, nastavljen je i tijekom proteklog tjedna. Crobex je porastao za 7,3 posto, preskočivši novu psihološku granicu od 1.700 bodova

Kraj tjedna obilježen je smanjivanjem prometa i blagim padom Crobexa (-0,12 posto).

Fokus ulagača tijekom cijelog razdoblja bio je usmjeren na građevinske i brodarske dionice. Glavni pokretač uzleta bila je dionica Atlantske plovidbe koja je izbila na vodeće mjesto po ostvarenom prometu. Nakon silovitog rasta u petak se dio ulagača odlučio unovčavanje dobitaka što je dovelo do prve osjetnije korekcije. Na generalni oporavak cijena brodarskih dionica utjecao je solidan rast BDI indeksa vozarina ostvaren u protekla dva tjedna.

Građevinare je predvodio Dalekovod s tjednim rastom cijene od preko 20 posto posto. Odličnu izvedbu Dalekovoda potaknula je vijest o ugovoru s crnogorskom Elektroprivredom vrijednom 13,5 milijuna eura za gradnju dviju trafostanica u konzorciju sa Siemensom.

Dionica T-HT-a pala je na drugo mjesto po ostvarenom prometu. Veći dio tjedna cijena T-HT-ove dionice kretala se u vrlo uskom rasponu (od 194 do 196 kuna) da bi u petak naglo preskočila tjednima nedostižnu granicu od 200 kuna

Među likvidnijim gubitnicima isticala se dionica Ine, koja se našla pod pritiskom nakon vijesti da se kompanija bori s nelikvidnošću.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.