LJESTVICA DELOITTEA

Koje su hrvatske kompanije među najvećima u Srednjoj Europi?

09.09.2015 u 12:24

Bionic
Reading

Revizorska tvrtka Deloitte i portal Banka.hr u srijedu su u Novinarskom domu predstavili godišnju publikaciju '500 najvećih kompanija Srednje Europe'. Najveća korporacija u regiji i dalje je poljski naftni gigant PKN Orlen, dok je najbolje plasirana domaća tvrtka Agrokor Ivice Todorića koja drži 22. mjesto te je napredovala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu

Projekt se provodi deveti put, a cilj mu je formirati liste 500 najvećih kompanija te 50 najvećih banaka i osiguranja, istaknula je Marina Tonžetić, partnerica u Delloiteu. Tvrtke na listi rangirane su po prihodima od prodaje, banke po aktivi, a osiguranja po premiji životnog i neživotnog osiguranja. Potrebna razina prihoda potrebna za ulazak na listu iznosila je 459 milijuna eura.

Najvećih 500 tvrtaka s liste ostvarilo je 682 milijarde eura prihoda. Čak 36 posto tog iznosa ostvarile su tvrtke iz Poljske. Na listi nema predstavnika Albanije, Crne Gore i Moldavije.

Po državama nije bilo velikih promjena, osim u Ukrajini čije je tržište paralizirano sukobima u zemlji.

Na listi je 12 hrvatskih kompanija, Slovenija ih ima 20, Bosna i Hercegovina četiri, Srbija šest i Makedonija jednu. Listom dominiraju maloprodajni lanci, transportne tvrtke te energetske kompanije.

Todorić skočio za pet mjesta, a još će i više

Prve tri tvrtke nisu promijenile poziciju. Prvi je poljski naftaš PKN Orlen, slijedi mađarski MOL i češka Škoda. U društvo deset najvećih ugurala se mađarska grana Audija koja je pokrenula novi proizvodni pogon. U Mađarskoj se inače proizvodi Audi A3 Sedan.

Agrokor Ivice Todorića skočio je s 27. na 22. mjesto s prihodom od 4,5 milijardi eura u 2014. godini. Jedini veći maloprodajni lanac u srednjoj Europi je poljski Jeronimo Martins s prihodom od 8,5 milijardi eura.

U regiji Adria (zemlje bivše Jugoslavije) Agrokor je vodeća tvrtka, a slijede je Petrol, Ina, Mercator i NIS. Iduće godine Agrokor očekuje novi skok, nakon što konsolidira prihode Mercatora u svoju bilancu. Razumno je očekivati da će se Agrokor iduće godine probiti u društvo deset najvećih u Srednjoj Europi.

Od ostalih hrvatskih tvrtaka koje su ukupno ostvarile 16 milijardi eura prihoda, pet ih je iz potrošačkog sektora, pet iz energetskog, te jedna javna te jedna tehnološka firma.

Ina, HEP, Orbico, Atlantic i Hrvatski Telekom u društvu najvećih

Nakon Agrokora, na domaćoj listi slijede Ina, HEP i Konzum te Orbico grupa Branka Roglića. Nadalje tu su Hrvatski telekom, HEP ODS, Atlantic grupa, Petrol Hrvatska, dok se na listu probila i Adris grupa zahvaljujući preuzimanju Croatia osiguranja. Na listi su i Zagrebački Holding te HEP Proizvodnja.

Najveća banka u srednjoj Europi je poljska PKO Bank Polski. Najveća domaća banka, Zagrebačka banka, drži 12. mjesto, PBZ je 25., a na listi je i Erste (27. mjesto). Najveći je osiguravatelj također poljska tvrtka PZU, koja je konkurirala za preuzimanje Croatia osiguranja. Croatia osiguranje, pak, drži 25 mjesto na listi osiguranja, dok je domaći Allianz 27. Slovenski Triglav je šesto najveće osiguranje u Srednjoj Europi.

Na okruglom stolu koji je uslijedio nakon prezentacije najvećih kompanija govorili su vlasnik Orbico grupe Branko Roglić, izvršni direktor za strategiju u Agrokoru Zdravko Marić,Blaženka Knežević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te Marina Tonžetić, partnerica u Deloitteu.

Integracija Mercatora u Agrokor

Marić je govoreći o integraciji Mercatora u Hrvatskoj kazao da je ona trajala samo tri tjedna što je svojevrsni rekord. 'Iako je proces akvizicije trajao godinama, mi smo znali da će se ona dogoditi pa smo bili spremni', rekao je.

Što se tiče daljnjih planova, u budućnosti se optimistično gleda na koristi od preuzimanja Mercatora i sinergijski efekt koje ono nosi za Agrokor, pogotovo što se tiče ušteda na strani nabave i optimizacije troškova na strani upravljanja.

Korist od akvizicije Mercatora imaju i svi proizvođači kojima se otvara puno širi spektar prodaje. Slovenski proizvođači tu također imaju veliku priliku za distribuciju u Hrvatskoj. 'Nemali broj naših partnera davao nam je veliku potporu za preuzimanje Mercatora jer ako su bili prisutni samo u Hrvatskoj, preuzimanjem su ušli u Sloveniju', zaključio je Marić.

Roglić: Razmatramo dva preuzimanja u Ukrajini

Roglić, čiji je Orbico također napredovao na listi pojasnio je kako bira kompanije koje preuzima: 'Mi smo distributer i cilj su nam druge kompanije u tom fahu. Što se tiče preuzimanja u Poljskoj, to je najveće tržište u regiji zbog čega smo se nastojali širiti tamo. Ovih dana razmišljamo oko preuzimanja dvije firme u Ukrajini. Mnogi misle da to nije vrijeme, no ja mislim da će one biti jeftinije sada te vjerujem da će se situacija tamo smiriti.'

Roglić očekuje da će samo u Poljskoj iduće godine imati oko 700 milijuna eura prometa te će postati najveći distributer robe široke potrošnje u Europi. Nada se da će akvizicijama i rastom na tržištu prihodi znatno porasti.

'Izuzetno sam ponosan na svoje menadžere i sinove, jer smo nakon preuzimanja Nava smanjili zaduženosti i sad smo u jako stabilnoj situaciji', rekao je Roglić. Objasnio je da ne škrtari na plaćama, koja u prosjeku iznosi 7.000 kuna te da svi njegovi menadžeri ne voze luksuzne aute, niti on ima osobnog vozača. 'Kod nas nema nikog tko ima nekakve mrlje, niti takvi mogu doći', poručio je. Orbico nisku zaduženost od samo devedeset milijuna eura može zahvaliti činjenici da Roglić nikada nije isplaćivao dobit već ju je koristio za širenje poslovanja. 'To je moja firma, kome da isplaćujem dobit', jasan je Roglić.

Marić je pak zaključno rekao kako je glavna snaga Agrokora u izazovnom okruženju činjenica da 70 posto robe koju prodaje dolazi iz Hrvatske.

Listu 500 najvećih možete u cijelosti pročitati ovdje.