HRVATSKA NAJ TRŽIŠTE

JYSK u snažnom usponu: Rast prometa 19 posto, zaposlenih gotovo tisuću

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 22.09.2017 17:14
  • Objavljeno 22.09.2017 u 17:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Međunarodni maloprodajni lanac JYSK u protekloj je financijskoj godini zabilježio snažan rast prometa od prosječno 19 posto na sva četiri regionalna tržišta – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Ukupno je ostvaren promet u iznosu od 134,7 milijuna eura, broj pojedinačnih kupnji premašio je pet milijuna, a u regionalnom sustavu JYSK-a otvoreno je gotovo 300 novih radnih mjesta

Na najvećem pojedinačnom tržištu po vrijednosti - Hrvatskoj – zabilježen je promet od 55,7 milijuna eura i rast od 19 posto. Slijedi Slovenija s 30,9 milijuna eura prometa i rastom od 12,8 posto, koju ubrzano sustiže Srbija s prometom od 27,9 milijuna eura i najsnažnijim rastom od 26,7 posto. Na tržištu Bosne i Hercegovine JYSK je ostvario promet od 20,2 milijuna eura uz rast od gotovo 20 posto.

Na sva četiri tržišta ostvareno je 5,155 milijuna pojedinačnih kupnji, odnosno toliko je računa izdano tijekom protekle godine. Pojedinačno je najviše kupnji zabilježeno u Hrvatskoj, nešto preko dva milijuna, a slijedi Srbija s 1,33 milijuna izdanih računa, Slovenija s 1,07 milijuna i BiH sa 742 tisuće pojedinačnih kupnji. Na svim je tržištima zabilježen rast broja kupaca u prosjeku od 16,6 posto.

Poslovni rezultati JYSK-a u regiji vrlo su stabilni, a operativna dobit (EBIT) na razini je 12,3 posto u prosjeku, odnosno u rasponu od 12,4 posto (BiH) i 15 posto (Hrvatska). Jedina iznimka je Srbija, gdje je EBIT 5,4 posto, ali uz najveći godišnji rast po stopi od pet postotnih bodova.

Mikael Nielsen

Mikael Nielsen

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Bila je ovo vrlo dobra godina i jako sam zadovoljan razvojem našeg poslovanja u regiji. Iznimno sam ponosan na povećanja broja kupaca obzirom da su u JYSKu oni na prvom mjestu. Ovaj rast ne bi bio moguć bez naših zaposlenika čiji je osobni angažman i profesionalni pristup kupcima bio presudan u pozicioniranju na tržištu', istaknuo je Mikael Nielsen, izvršni potpredsjednik JYSK Nordica zadužen za maloprodaju.

Nielsen je bio gost godišnjeg regionalnog susreta Store Managera  JYSKa, održanog u Zagrebu. Na susretu su proglašeni i najbolji Store Manageri u regiji, koji su za nagradu dobili službeno vozilo na korištenje godinu dana uz plaćene sve troškove automobila. JYSK je jedinstven i po tome što pogodnosti poput službenog automobila mogu dobiti i Store Manageri.

Tomislav Ilijaš

Tomislav Ilijaš

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'U JYSK-u sam zaposlen od 2011. godine i dosadašnja iskustva su jako dobra. Malo je kompanija koje na tako sustavan način potiču zaposlenike i nagrađuju trud. Sa službenim automobilom sad se osjećam pomalo direktorski, a nagrada će mi biti veliki poticaj za dalje, vjerujem i mojim kolegama. Konkurencija u JYSKu je oštra, ali nadmetanje među nama menadžerima je vrlo korektno i prijateljsko', istaknuo je Tomislav Ilijaš, dobitnik nagrade iz Hrvatske.

U cijeloj regiji JYSK zapošljava blizu tisuću radnika, od čega u Hrvatskoj gotovo 400, u Srbiji 250, u Sloveniji 200, a u Bosni i Hercegovini 175. U protekloj financijskoj godini otvoreno je gotovo 300 novih radnih mjesta, najviše u Hrvatskoj (101) i Srbiji (80), ali značajna su bila i nova zapošljavanja u BiH (60 radnika) i Sloveniji (36).

Prosječan promet po kupcu na sva četiri tržišta je 26,1 euro, pri čemu je u 2016. ostvaren porast vrijednosti od 2,1 posto.

JYSK je osnovan 1979. u Danskoj, a danas posluje u 48 zemalja svijeta. JYSK Nordic pokriva 20 tržišta, među kojima su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija. Godišnji promet Grupacije JYSK je oko 3,12 milijardi eura. U prosjeku JYSK otvara 2-3 trgovine tjedno te uskoro očekuje otvorenje svoje jubilarne 2500 trgovine.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!