AMERIČKI INSTITUT NADRAPAO

Melania Trump zaprijetila školi stranih jezika, istražili smo tko su naši kapitalci u tom biznisu

21.09.2017 u 06:30

Bionic
Reading

Američka prva dama Melania Trump tužbom je zaprijetila Američkom institutu u Zagrebu, koji je iskoristio njezinu sliku kako bi promovirao svoj posao – učenje engleskog jezika

Hoće li Melania Trump zatvoriti ovu školu stranih jezika, preostaje vidjeti, no činjenica je da su plakati s njezinim likom vrlo brzo nestali sa zagrebačkih ulicaAmerički institut u Zagrebu vjerojatno je tek nedavno pokrenut jer se na servisima poput Poslovne Hrvatske ne mogu pronaći podaci o njegovu poslovanju.

Plakat s Melanijom Trump, uz napis 'Zamislite koliko daleko možete stići uz malo engleskog', donio im je svjetsku slavu, pa smo odlučili istražiti kako posluju 'kapitalci' iz ove branše, iako za Američki institut nema dostupnih podataka o poslovanju.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, čak šest škola stranih jezika u Hrvatskoj posluje s godišnjim prihodom većim od milijun kuna, a od prvih deset samo dvije posluju s gubitkom. Doduše, znatan broj njih posluje sa simboličnom dobiti od nekoliko tisuća kuna. 

Orijaš među školama stranih jezika je zagrebački Berlitz, u biti ispostava američkog obrazovnog diva. U 2016. poslovali su s prihodom od 5,6 milijuna kuna i dobiti od 127.800 kuna. Tvrtka koju vodi Ankica Kutle Beljan lani je zapošljavala devet osoba, a na svojim se internetskim stranicama hvali time da su u njoj jezike učili Marlon Brando, John Lennon, pa i ruski car Nikola II. 

Druga najveća škola stranih jezika u zemlji je zagrebačka Sova s 3,8 milijuna kuna dobiti i prihodom od 9800 kuna, a tik iza njih je SPES s prometom od 3,5 milijuna kuna i dobiti od 18.600 kuna u protekloj godini. No SPES, kao i mnoge druge tvrtke s ove top liste, bavi se prijevodima pa je nemoguće procijeniti koliko prihoda generiraju podučavanjem, a koliko prijevodima. 

Novi jumbo plakat Američkog instituta Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

To nas vodi do četvrtog mjesta, na kojem je Francuska alijansa iz Zagreba, koja također ima tri milijuna kuna prihoda i dobit od 9800 kuna. No ta se udruga također ne bavi samo učenjem jezika, već i nizom djelatnosti koje promiču francusku kulturu u Hrvatskoj. 

U klubu milijunaša nalaze se i škole Nova Varšavska (prihod od 2,3 milijuna kuna; dobit 11.300 kuna) te Centar za strane jezike iz zagrebačke Vodnikove ulice s prihodom od dva milijuna kuna, ali i gubitkom od 283.000 kuna

Listu zatvaraju još četiri poznata imena: Sputnik s prometom od 736.000 kuna i gubitkom od sto tisuća kuna te Integra, koja je nadomak godišnjeg prihoda od pola milijuna kuna te je poslovala s gotovo dvije tisuća kuna dobiti. 

Na kraju su škola stranih jezika Angla (promet od 289.000 kuna i dobit od tisuću kuna) te Smart jezici s prihodom od 232 tisuće kuna te s 5100 kuna dobiti. 

  • +17
Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia