PRVO UKAZANJE GOSPODARSKOG SAVJETA

Josipović: Ovo nije skup tajkuna!

gospodarski savjet

gospodarski savjet

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić/ tportal.hr

U Uredu predsjednika održan je prvi sastanak Savjeta za gospodarstvo, koji okuplja ugledne hrvatske poduzetnike i znanstvenike. Zanimanje javnosti svakako je pobudila informacija da je Savjet od početnih dvanaest članova narastao na osamnaest, no neki se nisu pojavili na ovom inicijalnom sastanku

'Ovaj će savjet poslužiti kao javni forum koji će promicati novi stil komuniciranja, da se gospodarske teme ventiliraju. Ne očekujem zborno pjevanje, nego konstruktivnu polifoniju', kazao je novinarima nakon sastanka predsjednik Ivo Josipović, koji je susret s gospodarstvenicima ocijenio kao iznimno konstruktivan nadajući se da će rad savjeta biti od koristi za ukupni razvoj Hrvatske.

Bez obzira na krizu, Josipović smatra da situacija u gospodarstvu jest popravljiva, ali traži upornost i hrabrost. Predsjednik je istaknuo da ovo nije 'skup tajkuna, već skup društveno odgovornih ljudi' te da su govorili o potrebi postizanja socijalnog konsenzusa. A na dvosatnom sastanku razgovaralo se o problemu korupcije, nezaposlenosti, odgovornom razvoju, konkurentnosti i potrebi da se napusti iscrpljeni model financiranja investicija iz javnog sektora.

'Hrvatska udruga poslodavaca nije pobjegla s Trga Svetog Marka na Pantovčak, već održava dijalog s jednim i drugim centrom političke moći', istaknuo je u Emil Tedeschi, član Savjeta. Nakon što su najave Josipovićeva savjeta izazvale negativne kritike Vlade, danas je Tedeschi poručio: 'Savjet nije mjesto pritiska na Vladu, već je predsjednik izabrao pojedince čije mišljenje želi čuti da kažemo što znamo o gospodarskim temama. Nije nam potrebno kroz Predsjednika pritiskati Vladu. Svaka politizacija našeg sudjelovanja u Savjetu nepotrebna je.'

Premda je Josipović kazao da je dogovoren način rada ovog tijela, nije precizirano kada će se i koliko često ovo savjetodavno tijelo okupljati, samo je prvi radni sastanka najavljen 'vrlo uskoro'.

Uz članove koji su već ranije najavljeni, savjet je nadopunjen novim imenima kao što su Josip Boban iz tvrtke ADplastik, Marica Vidaković iz Kraša, Đuro Horvat iz Tehnixa i Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Službeno se zbog izostanka ispričao prof. Saša Pekeč sa Sveučilišta Duke, no menadžeri nekih najjačih tvrtki u zemlji koji su članovi Savjeta pojavili su se na Pantovčaku: uz već spomenutog Tedeschija bili su tu i Gordana Kovačević iz Ericsona Nikole Tesle, Damir Kuštrak iz Agrokora, Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a i mnogi drugi. Zanimljivo je da se nakon sastanka novinarima nije obratio Boris Cota, predsjednikov savjetnik za gospodarstvo za kojeg se govorilo da će koordinirati radom ovog tima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi