ČAČIĆ O INVESTICIJAMA

'Javna nabava je glumatanje, to treba promijeniti'

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 05.09.2012 21:24
  • Objavljeno 05.09.2012 u 20:43
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Tema dana' analizirala je ključno pitanje oporavka hrvatskog gospodarstva - investicije. Svi se slažu da su nam neophodne, ali i da je najteže razdoblje za njihovo privlačenje. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je na vrhu piramide od koje se očekuje najveći i najsloženiji dio posla u ekonomskom zaokretu, kazao je kako 'Vlada može biti ponosna te kako je to poruka da Hrvatska može stabilno biti dužnik i ulagati u projekte'

'Vlada može biti ponosna što nakon godina i godina Hrvatska po prvi puta, ne samo zadržava kreditni rejting, već ga uspjeva i dignuti. Naime, nijednoj zemlji EU-a se to nije dogodilo ove godine. To nam daje stabilne perspektive za neke grupe projekata', kazao je večeras Čačić u HTV-ovoj emisiji 'Tema dana'.

Čačić je dodao da bi u energetici na račun naših partnera dobili kvalitetno financiranje, ali vrlo teško na javno-privatnom partnerstvu; 'jer je tu država partner i nju se mjeri'.

'Pali smo za pet mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti u odnosu na prošlu godinu, ali sve je to odraz osam godina nesposobnosti i korupcije, gdje je svake godine bilo sve gore i gore. Moglo bi se reći kako smo preuzeli vola u kojem nisu valjale kočnice i u kojem nije bilo benzina. Sada smo popravili kočnice; benzin, financiranje i kvalitetne smjerove daljnje naše vožnje morat ćemo tek dokazati, a za to je važno promijeniti ono što je Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo', rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Na novinarski upit tko ima ključnu ulogu u privlačenju investicija u Hrvatsku, odgovorio je kako je tu 'država ključni problem i rješenje'.

Također je dodao kako ne tragamo aktivno za investicijama putem političkih odnosa i diplomatskih veza, jer 'naša diplomatska mreža za to nije osposobljena i to ne radi na uspješan način, a niti hoće ako se ne promijeni koncept'.

No, zaključio je, kroz Agenciju za konkurentnost i investicije, čija je glavna funkcija prepoznati i nuditi na tržištima, i aktivnost Vlade ima puno prostora za napredak.

Dodao je na kraju kako je javna nabava ključni faktor, jer je ona često 'samo glumatanje' i to treba promijeniti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!