MOSKVA NAJVEĆI KREDITOR

Sudbina Todorićeva Agrokora je u rukama Kremlja

16.03.2017 u 16:44

Bionic
Reading

Ruske banke Sberbank i VTB odobrile su Agrokoru dodatnih 250 milijuna eura za poboljšanje likvidnosti, pišu slovenske Finance pozivajući se na neslužbene izvore. U tom bi slučaju još više ojačao ruski utjecaj u koncernu Ivice Todorića i svaki daljnji potez u spašavanju posrnule tvrtke morat će amenovati Kremlj. Naime, Sberbank i VTB su državnom vlasništvu

Vlasnik Sberbanka je ruska središnja banka, a banka VTB u većinskom je vlasništvu ruske državne agencije za upravljanje državnom imovinom.

Sberbank je najveća ruska banka na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankovnog tržišta. Najveći je kreditor ruskog gospodarstva i ujedno drži najveći dio svih ruskih depozita. Banka VTB druga je po veličini u Rusiji i članica je grupe VTB.

Procjenjivalo se da ruska država preko svojih banaka drži više od 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agrokorova duga. Sad je taj iznos, čini se, podebljan za novih 250 milijuna eura.

Finance pišu kako Todorić mora vjerovnicima i vlasnicima PIK obveznica do petka (17. ožujka) predstaviti plan kako misli riješiti problem pretjerane zaduženosti.

'Sljedećih 14 dana bit će burno', kažu slovenski izvori.

Tportal pak doznaje kako se od Todorića traži da znatno smanji svoj i udjel članova obitelji u vlasništvu te veće promjene u upravi kako bi ona bila profesionalnija i stručnija. Finance pišu kako je na izlaznim vratima Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala, a Ivica Todorić trebao bi ostati u upravi zbog straha da bi menadžeru koji bi preuzeo njegovo mjesto trebalo previše vremena da pohvata sve konce u koncernu.

Ruski bankari zadnji su put pritekli u pomoć Agrokoru krajem 2016., kada je objavljeno da mu je za refinanciranje postojećih zaduženja potrebno 840 milijuna eura. Međutim u siječnju ove godine Todorić je od većeg dijela tog kredita ipak odustao, u iznosu od 500 milijuna eura, zbog nepovoljnih uvjeta, što je rezultiralo snažnim padom obveznica na međunarodnom tržištu.

Sredinom veljače hrvatsku javnost iznenadio je ruski veleposlanik Anvar Azimov kada je nimalo diplomatskim rječnikom zaprijetio Agrokoru kako ga ruske banke neće više kreditirati.

'Mi smo puno puta davali kredit Agrokoru jer smo htjeli stabilizirati tvrtku. Više nećemo davati kredite. Nadam se da će Agrokor vratiti sve svoje obaveze i kredite. Ako nam se Agrokor ponovo obrati, dakako da ćemo razmotriti to pitanje, ali isključivo u svjetlu svih financijskih poteškoća u kojima se nalaze', rekao je mrtav-hladan Azimov.

Izgleda kako Todorić nije imao drugog izbora nego se ponovno obratiti Moskvi za pomoć. Navodno je osobno putovao u Rusiju. Novi list piše kako su mu u hrvatskoj Vladi poručili da država ne može stati iza njega te mu je preporučeno da kredit potraži kod domaćih banaka ako ima sredstva osiguranja, s čime Todorić trenutačno ne stoji najbolje jer je založena većina dionica Agrokora dok je pod hipotekama imovina pojedinih tvrtki iz tog koncerna.

Rusi, primijetili su pojedini analitičari, sve čvršće stišću šaku na još jednu polugu za politički pritisak na hrvatsku Vladu.

Inače, Todorić je prvi aranžman s Rusima sklopio 2014., kada je potpisao kredit sa Sberbankom od 600 milijuna eura. 'Ovo je perfektan posao za Agrokor', izjavio je tada Todorić.