specijalna bolnica svjetlost

Istražili smo kako radi poslovno carstvo Nikice Gabrića i koliko je novca na računima masonske lože Velikog Orijenta Hrvatske

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 21.02.2020 21:28
  • Objavljeno 21.02.2020 u 21:28
Nikica Gabrić, vlasnik specijalne bolnice Svjetlost i veliki meštar masonske lože Veliki Orijent Hrvatske

Nikica Gabrić, vlasnik specijalne bolnice Svjetlost i veliki meštar masonske lože Veliki Orijent Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Nikica Gabrić, oftalmolog i vlasnik specijalne bolnice Svjetlost, ovih se dana našao pod povećalom javnosti nakon što je tjednik 7dnevno objavio kako je on vođa jedne od hrvatskih masonskih loža - Velikog Orijenta Hrvatske. Kaos je nastao nakon što je Gabrić rekao kako su ga urednici i vlasnici 7dnevnog ucjenjivali objavom te informacije i cijeli posao pao je u ruke DORH-a, čiji je šef Dražen Jelenić pak ostao bez posla nakon što se pokazalo da je i on mason. Gabriću biznis ide bolje nego ikada, barem kada je u pitanju bolnica Svjetlost, a nešto se novca nakupilo i na računima njegove masonske lože

Temeljni Gabrićev posao je Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, a radi se o biznisu koji godinama stabilno radi, povećava broj zaposlenika i dobit. Osim bolnice, Gabrić je vlasnik tvrtke Svjetlost Ophthalmology Group d.o.o., a koja se bavi prometom nekretninama i koja također bilježi solidne rezultate. Predsjednik je spomenute masonske lože, a podaci servisa Poslovna Hrvatska otkrivaju i da je direktor konzultantske tvrtke Go Health d.o.o., koju je osnovao sa Stjepanom Oreškovićem, poslovnim čovjekom koji je široj javnosti poznat kao nekadašnja desna ruka Nine Pavića u EPH-u.

Gabrićeva bolnica osnovana je 1998. godine, a osim u Zagrebu, podružnice joj rade u Splitu, Sarajevu i Banjoj Luci, ali nismo uspjeli doznati kako su poslovale. No njegova bolnica u Zagrebu 2018. ostvarila je promet od 55 milijuna kuna, što je rast od 7,44 milijuna kuna u odnosu na 2017. Kakve rezultate je ostvarila lani, bit će poznato sredinom ove godine, kada će biti i jasno je li mu predsjedanje masonskom ložom donijelo kakve konkretne koristi u poslovanju. Bolnica Svjetlost 2018. poslovala je s dobiti od 3,8 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego godinu ranije.

Ukupan broj zaposlenih povećan je s 59 na 64 osobe, dok pogled na bilancu otkriva da tvrtka ima oko četiri milijuna kuna kratkoročne, brzo unovčive imovine i nešto manje kratkoročnog duga, dok dugoročnih obveza poput kredita banaka Gabrićeva bolnica uopće nema, a godinu je završila s 1,4 milijuna kuna na žiroračunu.

Nekretninski mu je biznis podjednako uspješan i likvidan. Svjetlost Ophthalmology Group u 2018. radio je s ukupnim prihodom od 12,2 milijuna kuna, što je pad od pet milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu. Dobit se pritom prepolovila - s 7,85 spala je na tri milijuna kuna, dok je broj zaposlenih povećan s devet na 11 ljudi. Treba i spomenuti da je ova tvrtka nešto više zadužena jer ima 16 milijuna kuna dugoročnih obveza, od čega 11,3 milijuna kuna otpada na zajmove, a 5,5 milijuna kuna na kredite banaka, na što treba dodati još gotovo četiri milijuna kuna kratkoročnih kredita.

  • +15
  • +12

Nikica Gabrić

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Tu je i tvrtka Go Health, čiji su direktori Gabrić i Orešković, i koja se prema službenom opisu bavi savjetovanjem i zastupanjem, no zapravo je u mirovanju. Jedine prihode ostvarili su 2016. godine, i to oko 2000 kuna, dok u zadnjih pet godina nisu zapošljavali nikoga.

Konačno, tu je Veliki Orijent Hrvatske, registriran kao članska organizacija, zapravo masonska loža, koja je 2018., u godini kada ju je preuzeo Gabrić, povećala prihode s 780.000 na 1,39 milijuna kuna, od čega 1,1 milijun kuna otpada na prihode od donacija, drugim riječima članarine za ekipu okupljenu oko ovog kluba. Veliki Orijent imao je i 1,39 milijuna kuna rashoda, od čega je 1,29 milijuna kuna otišlo na troškove zakupnina i najma.

Joseph 'Joe Bez Čarapa' Cinque i Nikica Gabrić

Joseph 'Joe Bez Čarapa' Cinque i Nikica Gabrić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Uz uspješnu liječničku i poslovnu karijeru, Gabrić se okušao na političkoj sceni, ali se iz politike povukao nakon neuspjeha Nacionalnog foruma na izborima za EU parlament u svibnju 2014. godine.

Prije dvije godine Gabrić je dobio i nagradu pompoznog imena Star Diamond Award, koju mu je dodijelila American Academy of Hospitality Sciences. Uručio mu ju je predsjednik te akademije Joseph Cinque, poznatiji i kao Joe Bez Čarapa, blago rečeno kontroverzan američki poduzetnik kojeg Wikipedia potpisuje kao sitnog kriminalca i mafijaša.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!