POKUŠAJ UBOJSTVA, MAFIJA, KRAĐA...

Joey Bez Čarapa dijeli nagrade po Hrvatskoj. Znaju li uopće naši odličnici tko je taj čovjek?

05.09.2018 u 14:54

Bionic
Reading

Oftalmolog i vlasnik klinike Svjetlost Nikica Gabrić pohvalio se u srijedu na konferenciji za medije nagradom pompoznog imena Star Diamond Award, koju mu je dodijelila American Academy of Hospitality Sciences. Uručio mu ju je predsjednik te akademije Joseph Cinque. Sam događaj svojom prisutnošću uveličali su potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Reklo bi se, zanimljiv je to 'event' za opširniju vijest na portalu ili u novinama, ali ono što ga čini neuobičajenim, čak pomalo bizarnim, lik je i djelo Josepha Cinquea

Naime, letimičan pogled na američke medije pokazao je kako je Cinque, najblaže rečeno, kontroverzan biznismen.

Na Wikipediji tekst o Cinqueu, u kojem su ukratko sažete informacije iz desetak, uglavnom američkih izvora, započinje sljedećim: 'Joseph V. Joe Cinque (1938) američki je kriminalac i mafijaš.'

Zatim se navodi kako su mu nadimci Preppy Don i Joey No Socks (Joey Bez Čarapa). U travnju 1995. New York Magazine objavio je priču o njemu, u kojoj ga se opisuje kao 'sitnog mafijaša, prevaranta i posrednika za ukradene umjetnine'.

O Cinqueu se dosta pisalo prošle godine, nakon što je otkriveno da je američki predsjednik Donald Trump novogodišnju noć proveo u njegovu društvu.

Ugledni britanski The Guardian u tekstu naslova 'Trump ugostio sitnog mafijaša Joeyja Bez Čarapa na novogodišnjoj zabavi' opisao je odnos između američkog predsjednika i Cinquea.

Njih dvojica su, čini se, dugogodišnji prijatelji iako je Trump to zanijekao jednom prilikom.

Cinqueova Američka akademija uslužnih znanosti svoju je nagradu Star Diamond, koja se opisuje kao 'najprestižnija nagrada za izvrsnost u gostoprimstvu', dodijelila, prema analizi Associated Pressa, brojnim hotelima, kasinima, klubovima i golf igralištima u Trumpovu vlasništvu.

Trump se na internetskim stranicama te akademije nazivao 'veleposlanikom izvrsnosti', a u videu iz 2009. sadašnji američki predsjednik za Cinquea kaže: 'Nitko nije poput njega. On je izvanredan tip.'

Međutim kad ga je Associated Press pitao za njega, nakon što je objelodanjena njegova 'ranija karijera', Trump je mrtav hladan izjavio kako ga ne pozna najbolje i da nije upoznat s njegovom kriminalnom prošlošću.

'Ako vam netko daje nagradu, uzmete je. Tad nemate tendenciju da istražite njegovu životnu priču', u svom stilu je odgovorio Trump.

Neovisnost Cinqueove akademije još više dolazi u pitanje kad se zna kako su Trumpovi sinovi i njegovi bliski suradnici jedno vrijeme bili članovi njezina odbora. Čak je i sam Trump bio u upravi Cinqueove organizacije, a napustio ju je kad je postao predsjednik.

  • +8
Dodjela Star Diamond Award klinici Svjetlost Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Inače, u odboru koji čini gotovo 80 imena trenutno je i jedan Hrvat – biznismen Vladimir Kraljević, poznat po organiziranju natjecanja Miss Universe u Hrvatskoj. Cinque je pak bio jedan od sudaca američkog natjecanja Miss Universe 2008. Taj međunarodni izbor ljepote od 1996. u vlasništvu je Trumpa.

Cinqueova kriminalna prošlost, za koju američki predsjednik kaže da o njoj nema pojma, vrlo je živopisna.

Naime, nakon dojave policija je 1989. razvalila vrata njegova luksuznog stana u New Yorku jer ih je Cinque odbijao otvoriti usprkos sudskom nalogu. Kod njega su pronašli pravi mali muzej sa zbirkom od oko 40 umjetničkih djela, od kojih su mnoga bila ukradena. Priznao je krivnju te je uvjetno osuđen, ali niti dana nije proveo u zatvoru navodno zbog dobrih veza u vlasti, a neki su to objašnjavali njegovim dobrim poznanstvom s Johnom Gottijem, kumom ozloglašene mafijaške obitelji Gambino.

U spomenutom članku New York Magazinea iz 1995., koji se redom citira u svim novijim tekstovima o Cinqueu, piše da je 1980. bio upucan tri puta i ostavljen na ulici da iskrvari. Iako je on tvrdio da se radilo o pljački, službeni policijski izvori to su okarakterizirali kao 'naručeno ubojstvo'.

Cinque je 2006. bio osuđen i zbog vožnje u pijanom stanju. Odbio je 'puhati' te se kasnije žalio na presudu. Njegov liječnik je kao olakotnu okolnost svjedočio da ima kronično trovanje olovom 'zbog brojnih olovnih kuglica u tijelu'. Valjda od metaka kojima je upucan 26 godina prije.

Tri godine nakon toga milijarder Stewart Rahr, trgovac farmaceutskim proizvodima, tužio je Cinquea i njegovu organizaciju AAHS jer nisu objavili tekst o njemu i njegovu dobročinstvu iako je Rahr za to platio 25.000 dolara. Na kraju mu je Cinque vratio taj novac.

U njegovu dosjeu optužba je i za obiteljsko nasilje, za što ga je okrivila bivša djevojka Despina Zahariades. Prošao je bez suđenja jer se nagodio s njom i platio joj 60.000 dolara.

Izvor: tportal.hr

O Joeyju Bez Čarapa lani je u ljeto pisao Jutarnji list. Bio je u posjetu Hrvatskoj na poziv svog dobrog prijatelja Vladimira Kraljevića, a tom prilikom upoznao je i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović te se susreo s predstavnicima Ministarstva turizma.

'Reći ću vam jednu stvar: bio sam u Hrvatskoj na Brijunima prije osam godina i nisam bio impresioniran. No na inzistiranje mog prijatelja Vladimira Kraljevića odlučio sam dati vašoj zemlji još jednu šansu i vrlo sam impresioniran', izjavio je Cinque.

Štoviše, Hrvatska ga je toliko oduševila da ju je velikodušno odlučio nagraditi, pogađate, svojom nagradom Star Diamond. Zagreb je to nadasve vrijedno priznanje dobio još 2011.

Tako se Lijepa Naša i njezin glavni grad nalaze na popisu niza zemalja, gradova, ljudi, obala, restorana, hotela, otoka, 'planina i dolina' koji se diče pločom Joeyja Bez Čarapa.

Pitali smo Nikicu Gabrića koliko je upoznat s likom i djelom Cinquea i umanjuje li to vrijednost nagrade koju je primio.

'Moguće je da postoji nešto što nije idilično u njegovoj prošlosti. Ali pogledajte tko je sve dosad primio njegovu nagradu: glumac Harrison Ford, operni pjevač Andrea Bocelli, bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani... Ako ta nagrada ništa ne vrijedi, zašto su je primili svi ti slavni ljudi? Dio američkih medija ne voli Trumpa, a on i Cinque su blisko povezani. Imam li ja pravo suditi o čovjeku koji je prijatelj predsjedniku najmoćnije zemlje na svijetu? Nisam u poziciji da sudim o njegovoj prošlosti. Ja sam liječnik i operiram sve ljude. Kad bih vam rekao koga sam sve operirao iz Hrvatske, i s dobre i loše strane, pali biste sa stolca', rekao je Gabrić za tportal.

Gabrića je s Cinquem povezala Ivana Trump, prva supruga američkog predsjednika, koja je operirana u Svjetlosti prije nekoliko mjeseci, a Gabrić je operirao i samog Cinquea.

'Imao je problem s vidom na oba oka. Nakon operacije vidi 100 posto i oduševljen je. Znate li vi koji je to bio rizik za mene? Rizik da ostanem bez ičega da je nešto pošlo krivo. Uništili bi me njegovi odvjetnici. On ima toliko para da to ne možete ni zamisliti. Mogao se operirati bilo gdje u svijetu, a presretan sam što je odabrao nas i Hrvatsku. On će to ispričati svojim prijateljima i Trumpu osobno', istaknuo je Gabrić.

Među uzvanicima na dodjeli nagrade u klinici Svjetlost bio je i potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić. Kad smo mu ukazali na ono što o Cinqueu pišu američki mediji, Brkić je kratko odgovorio da o njemu ništa ne zna.

'Bio sam tamo na poziv prijatelja Nikice Gabrića, a tko su drugi sudionici na događaju, pitajte organizatora', poručio nam je Brkić.