odlična inicijativa

Ina će sufinancirati 12 novih projekata iz programa "Zeleni pojas"

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 07.04.2021 14:03
  • Objavljeno 07.04.2021 u 14:03
Inin Zeleni pojas

Inin Zeleni pojas

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ina

Ina osmu godinu zaredom nastavlja s projektom "Zeleni pojas" u sklopu kojega sufinancira ekološke projekte, a na ovogodišnji je natječaj pristiglo rekordnih 348 prijava, dok će se sufinacirati 12 projekata, priopćeno je u srijedu iz domaće naftne kompanije.

Odluku o projektima koji će se sufinancirati donijela je stručna komisija, a projekti su zadovoljili stroge kriterije u čijem je fokusu bila revitalizacija kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, sadnja autohtonih trajnih biljki, edukacija mladih da misle "zeleno", dok se pri nabavci opreme prednost davala onoj od ekoloških materijala. Projekti će biti provedeni uz financijsku podršku Ine, a dio će biti realiziran i uz pomoć Ininog Kluba volontera, navodi se u priopćenju.

Financijsku podršku tako će dobiti Socijalna zadruga Hunana Nova Zagreb za projekt "Plavi T-Box za zeleni T-Shirt", Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Vinkovci za projekt "Eko akcija - čišćenje kupališta Banja" te Udruga za promicanje kreativnog i stvaralačkog života Tratur Savar za projekt "Pošumljavanje otočića Sv. Pelegrin".

Nadalje, nagrađen je i projekt Vodnjanskog đira - Udruge za informiranje građana "Dignano Run - Šporkica van", potom projekt "Seahorse Story" CPI NAVALIS, a Grupa Ruta Cres dobit će potporu za projekt "Umrežavanje vune".

Pobjednici ovogodišnjeg natječaja su i Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava za projekt "ZaVRTi na zeleno", Tehnička škola Virovitica za projekt "Cijepljenje za bolju budućnost", kao i Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara za projekt "Zelena učionica kraljice voća".

Isto tako jedan od pobjednika je i Dječji vrtić Olga Ban Pazin za projekt "Eko Tinjanci", kao i Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja "Pegaz" za projekt "Energija sunca za sretnije djetinjstvo".

Projekt Osnovne škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički "Zelena i pametna školska autobusna stanica" odabrali su Inini Facebook fanovi.

Inače, Ina je s ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja 2014. pokrenula program "Zeleni pojas" u sklopu kojega je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Kroz taj program Ina  sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša, prirode i klime.

Kroz proteklih sedam godina realizirano je više od sto projekta koje je Ina sufinancirala s više od dva milijuna kuna, a u sklopu "Zelenog pojasa "posađeno je više od 8000 sadnica i zazelenjen je prostor od 65.424 metara kvadratnih, navode iz Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!