kopneni dio delte Nila

Ina širi portfelj u Egiptu stjecanjem udjela na istražnoj koncesiji East Damanhur

09.03.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Ina je u Egiptu dobila konačno odobrenje za kupnju istražne koncesije East Damanhur (Blok 10), koja se nalazi na kopnenom dijelu delte Nila, u kojoj će kao partner imati 20 posto udjela, čime širi svoj portfelj u Egiptu, izvijestili su u utorak iz Ine

Kako su izvijestili iz Ine, Egipatska nacionalna plinska tvrtka (EGAS) i egipatski ministar nafte i mineralnih resursa Tarek El Molla dali su Ini "konačno odobrenje za sklapanje ugovora o kupoprodaji s kompanijom Wintershall DEA, operatorom na istražnoj koncesiji East Damanhur (Blok 10) smještenoj na kopnenom dijelu delte Nila".

Time će Ina ući u novu koncesiju u Egiptu kao partner s 20 posto udjela, Wintershall DEA će imati 40 posto udjela, dok će preostalih 40 posto držati egipatska kompanija Cheiron.

Iz Ine pritom naglašavaju kako će ta istražna koncesija "poboljšati dugoročnu održivost Ininog poslovanja u Egiptu, surađujući s uglednim operatorom te snažnim lokalnim partnerom, u plinski bogatom području delte Nila gdje već postoji proizvodna infrastruktura".

Po podacima iz priopćenja, inicijalno istražno razdoblje na koncesiji East Damahur traje tri godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovorom je predviđena proizvodna licenca na dvadeset godina.

"Egipat je ključno inozemno tržište kada su u pitanju Istraživanje i proizvodnja Ine na kojem smo već dugo prisutni. Ulaskom u novu koncesiju Ina širi svoj portfelj u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika nakon istražnih aktivnosti. To je u skladu s našim razvojnim planovima gdje, ulaskom u projekte poput ovoga, želimo nadomjestiti rezerve kompanije i zadržati proizvodnju", izjavio je u priopćenju predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.  

Zadovoljan je i što će Ina svoje ciljeve u Egiptu ostvariti "s partnerima s kojima već ima dobru suradnju". 

Ina je u Egiptu prisutna već 30 godina, a svoje aktivnosti većinom provodi na području Zapadne pustinje, i to kao samostalni operator sa sto posto udjela na koncesiji East Yidma te kao partner na tri koncesije - North Bahariya, Ras Qattara and West Abu Gharadig.

Iz Ine pritom napominju kako su, osim toga, posljednjih godina povećali ulaganja u već postojeći portfelj u Egiptu. Uz remontne aktivnosti, tako je uspješno izbušena i duboka istražna bušotinu Rizk-2D na koncesiji East Yidma, koja je ujedno s 5.613 metara najdublja bušotina koju je Ina izbušila u zadnjih 35 godina.

Provedene aktivnosti i prošle su godine rezultirale rastom Inine proizvodnje nafte u Egiptu, gdje je dnevna proizvodnja Ine u prošloj godini iznosila 1838 boe (barel ekvivalenata nafte na dan).