Europski parlamen

HUP ICT pozdravio imenovanje Valtera Flege za izvjestitelja o Digitalnoj Europi

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 20.09.2019 14:35
  • Objavljeno 20.09.2019 u 14:35
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

HUP Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP-ICT) pozdravlja odabir Valtera Flege za izvjestitelja Europskog parlamenta o budućem programu Digitalna Europa

„Čestitamo gospodinu Flegi na ovoj funkciji. Njegovo imenovanje velika je prilika za Hrvatsku i očekujemo otvaranje dijaloga sa svima koji mogu doprinijeti stvaranju kvalitetnog zakonodavnog okvira za Digitalnu Europu. Vjerujemo kako ćemo i kroz poziciju gospodina Flege imati zagovornika interesa digitalne industrije u Europskom parlamentu“, rekao je Boris Drilo, predsjednik Udruge HUP-ICT.

Hrvatska ICT industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u Hrvatskoj. U usporedbi s drugim detektiranim industrijskim pokretačima, poput metalne, prehrambene ili farmaceutske industrije, ICT industrija je u 2018. godini pokrenula najviše tvrtki, ostvarila najveće prihode, stvorila najveću dodanu vrijednost i po zaposlenom uplatila najviše poreza i doprinosa u državni proračun. Neke procjene su da hrvatska digitalna ekonomija u ovom trenutku generira prihode od 1,2 milijarde eura, a da je potencijal rasta do 2025. godine 8,3 milijardi eura.

Budući da u Hrvatskoj ICT industrija nije prepoznata kao vertikalna industrija, otežano je i financiranje razvojnih projekata iz sredstava za istraživanje i razvoj. Suprotno tome, veliki dio zemalja članica, ICT industriju postavljaju kao okosnicu svojih industrijskih politika i time otvaraju put za financiranje velikih i važnih projekata. Budući program Digitalna Europa, koji bi trebao biti vrijedan 9,2 milijarde eura, upravo otvara mogućnost ulaganja u područja superračunala, kibersigurnosti, umjetne inteligencija, digitalnih vještina i općenito digitalne transformacije.

„Odabir Valtera Flege trebao bi potaknuti revidiranje politike prema digitalnoj industriji. Ovim imenovanjem Hrvatska je dobila zastupnika u Europskom parlamentu koji sudjeluje u kreiranju okvira za korištenje budućeg značajnog financijskog programa, te očekujemo još jači doprinos države i poziv na dijalog s gospodarstvom. Mi ćemo sa svoje strane, kao Udruga nastojati uključiti u izradu provedbenih dokumenata za program Digitalnu Europu, kako bismo svi zajedno iskoristili maksimum za hrvatsko gospodarstvo i znanost“, zaključio je Drilo. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!