mediteranska uredba

Hrvatski europarlamentarci umalo se zapetljali u mrežama nacionalne i političke lojalnosti

19.01.2018 u 13:53

Bionic
Reading

'Korak smo bliže rješenju koje znači opstanak hrvatskog ribarstva', zadovoljno je konstatirala hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić nakon usvajanja njezina amandmana kojim se omogućuje korištenje okružujućih mreža plivarica na dubinama manjim od 70 posto njihove visine. Takva je mjera od početka ulaska Hrvatske u EU zadavala glavobolju hrvatskim ribarima. Iako je inicijativa stigla iz Hrvatske, zbog čega bi oni konačno mogli odahnuti, u Europskom parlamentu, kako se proširilo kuloarima, ona nije naišla na jednoglasnu podršku hrvatskih predstavnika. Tportal je provjerio što se dogodilo

Brojke iz Europskog parlamenta pokazuju kako je prilikom glasovanja u Strassbourgu o izvješću o Mediteranskoj uredbi, čiji je sastavni dio bio i amandman Ruže Tomašić, ono usvojeno s 399 glasova za i 189 protiv. A na popisu onih protiv našla su se i tri hrvatska imena, ona Joze Radoša, Ivana Jakovčića i Davora Škrleca.

U razgovoru za tportal hrvatski eurozastupnici objašnjavaju kako podržavaju hrvatske ribare i da su glasali za prijedlog koji ide na ruku hrvatskim ribarima, iako se on našao u paketu s cijelim izvješćem koje nisu podržale stranačke grupacije Europskog parlamenta kojima pripadaju - ALDE, odnosno Zeleni

'Radi se o široj inicijativi talijanskih, španjolskih i poljskih zastupnika, među kojima je i amandman kolegice Tomašić. Glasovao sam za blok amandmana u kojem se nalazi i amandman 174. Nakon što je postalo jasno da će moja grupa ALDE biti protiv cjelokupnog izvješća, pratio sam glasovanje ostalih grupa. Kada sam u konačnom glasovanju vidio da će dvije najveće grupe, pučani i socijalisti, biti za izvješće, znajući da moj glas neće nanijeti štetu hrvatskim ribarima, glasovao sam protiv izvješća', odgovara tportalu hrvatski europarlamentarac Jozo Radoš.

Na dokazivanju ovoga problema radi se već četiri godine. Prvi rezultat tek je sada stigao. Izmjenom Mediteranske uredbe, objasnili su iz ureda hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić, uvažile bi se specifičnosti Jadrana, a hrvatskim ribarima, koji 89 posto ulova ostvaruju ovim mrežama, znatno bi se olakšao posao. Izmjene postojeće uredbe trebaju dobiti još potvrdu i ostalih tijela EU-a.   

'Amandmanom koji je predložila i obranila Ruža Tomašić na Odboru za ribarstvo u potpunosti se slažemo jer su ispravljene nepravde koje je Mediteranska uredba nanijela Jadranu. Na njoj radimo od 2014. Ta famozna Mediteranska uredba nama na Jadranu nije išla na ruku i kada bi se ona u potpunosti provela, jednostavno ne bismo imali mogućnosti rada. Takve mreže ne postoje nigdje na svijetu, a pola Jadrana je pliće od 80 metara i ne mogu se koristiti, a to je područje u kojem je izobilje srdele', objašnjava za tportal Damir Birkić, predsjednik Grupacije ribolova pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Oni su, dodao je, tražili i podršku hrvatskih europarlamentaraca za ovaj amandman jer bez njega neće biti u mogućnosti raditi. Nekoliko dana prije završnog glasovanja, potvrđuje nam i europarlamentarac Radoš, stigao im je dopis ministra poljoprivrede da glasuju za navedeni amandman.

'Takvi dopisi su uglavnom besmisleni jer su u završnom glasovanju dogovorene većine i hrvatski glasovi to teško mogu promijeniti. Nažalost, to je gotovo jedini oblik suradnje između Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Europskom parlamentu. Umjesto da se zastupnika alarmira i informira kada neki predmet ulazi u Europski parlament, šalju se dopisi dva dana prije konačnog glasovanja koji uglavnom ne mogu više ništa promijeniti', kaže Radoš koji je više puta do sada uočio, otkriva, kako se kolege hrvatski zastupnici nalaze u poziciji da glasuju u skladu sa stavom svoje političke grupe, a protivno (ne)postavljenim nacionalnim preferencijama.

No, dodaje on, nije mu bilo ni na kraj pameti da ispituje razloge takvog glasovanja ili da to nekome objašnjava.

'Radi se o uobičajenom sukobu lojalnosti s kojim se suočava zastupnik u Europskom parlamentu i u svakom pojedinom slučaju odlučuje kada će poštivati koju od tih suprotstavljenih lojalnosti. U ovom slučaju odlučio sam slijediti liniju svoje političke grupe, znajući da time ne činim ništa protiv interesa hrvatskih ribara', zaključuje eurozastupnik Radoš.

  • +14
Mediteranskom uredbom bilo je ugroženo više od 17.000 radnih mjesta u Hrvatskoj Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić kaže kako Europski parlament nije raspravljao samo o 'inicijativi koja je stigla iz Hrvatske'.

Objašnjava kako se raspravljalo o izvještaju Gabriela Matoa o očuvanju ribolovnih resursa i zaštiti morskih ekosustava tehničkim mjerama, uz preko 700 amandmana, od kojih je samo jedan onaj Ruže Tomašić na temu mreža plivarica.

'Uz nju je takav amandman, s istom inicijativom i idejom, predložio niz drugih zastupnika iz Italije, Španjolske i Poljske, čime je potpuno jasno da se radi o puno široj inicijativi, a ne samo hrvatskoj. Naravno, taj amandman sam zdušno i s veseljem podržao znajući koliko je on važan za naše ribare. Prema tome, ono što je istina je da sam za taj amandman digao ruku i time jasno izrazio svoju podršku. S druge strane, ALDE grupa u Europskom parlamentu i njen izvjestitelj u sjeni za izvještaj Gabriela Matoa, gospodin Nils Torvalds, zatražili su da ALDE u slučaju neprihvaćanja našeg amandmana kojim tražimo realnu zaštitu izlova mlade nedorasle ribe glasuje protiv cijelog izvještaja', tumači za tportal Ivan Jakovčić.

Napominje kako je kao čovjek koji jako dobro poznaje odnose u Europskom parlamentu znao da će tri najveće stranke, EPP, S&D i ECR, glasovati za cjelokupni izvještaj i time će nama najvažniji amandman u konačnici biti prihvaćen.

'Istovremeno sam slijedio preporuke ALDE-a i time nisam ušao u konflikt s uglednim stranačkim kolegom Torvaldsom, a istovremeno sam ostvario za mene najbitniji cilj stupanja na snagu amandmana koji su predložili Tomašić i drugi', objašnjava europarlamentarac Jakovčić.

Iz ureda hrvatskog zastupnika Davora Škrleca kratko su objasnili kako je ovaj europarlamentarac podržao amandman vezan uz mreže plivarice, ali ne i cijelo izvješće, jer u nekim stavkama postoje loše stvari koje Zeleni kao grupacija zbog neodrživosti ne podržavaju.

SVAĐA HRVATSKIH EUROZASTUPNICA

Marijana Petir tvrdi da si Ruža Tomašić neopravdano prisvaja zasluge

Zanimljivo je da su se eurozastupnice Marijana Petir i Ruža Tomašić zakačile oko zasluga za usvajanje amandmana kojim se omogućuje korištenje okružujućih mreža plivarica u Jadranu. Petir tvrdi da je upravo ona prva podnijela sporne amandmane i da je Tomašić neopravdano preuzela zasluge javno se hvaleći time u Dnevniku Nove TV. 'Svoje amandmane izradila sam u suradnji sa sektorom ribarstva i nadležnim državnim tijelima. Poslala sam ih kolegama, među kojima je i kolegica Tomašić, na supotpis s obzirom na to da je članica Odbora za ribarstvo. Budući da je njezin odgovor o supotpisu izostao, na kraju sam podnijela amandmane s kolegom Jarosławom Walesom', rekla je Petir. Ona je također dodala kako ne bi ulazila u to je li zastupnica Tomašić poticaj za podnošenje amandmana pronašla u sadržaju amandmana koji je podijelila s njom i kolegama, no napominje kako je čak trinaest zastupnika iz različitih zemalja članica podnijelo amandmane sličnog sadržaja kojima se predlaže brisanje članaka iz Mediteranske uredbe što su problematični za ribare na cijelom Mediteranu, a odnosili su se i na hrvatske ribare. Ukidanje spornih članaka Mediteranske uredbe tražili su i europarlamentarci iz Španjolske i Italije. Ono što je jasno iz videoisječka jest da je usvojeni amandman zastupnice Tomašić identičan i usvojen s amandmanom izvjestitelja – španjolskog zastupnika iz kluba zastupnika Europske pučke stranke, a kojoj pripada i zastupnica Petir.