tomašić pitala europsku komisiju

Jesu li građani Hrvatske diskriminirani zato što ih ovršuju javni bilježnici?

27.03.2017 u 11:14

Bionic
Reading

Jesmo li kao građani Europske unije diskriminirani u odnosu na druge, a hrvatski Ovršni zakon, koji se posljednji put mijenjao u rujnu 2012., u skladu s europskom pravnom stečevinom, upitala je hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić Europsku komisiju

Na to ju je potaknula presuda Suda EU-a koji je utvrdio kako se 'javni bilježnici u Hrvatskoj, kad postupaju u ovršnim postupcima na temelju vjerodostojne isprave, ne mogu smatrati sudom ni u smislu Uredbe o europskom nalogu za izvršenje ni kod primjene Uredbe o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima'.

Kako EK ocjenjuje hrvatski Ovršni zakon?

'Hrvatske građane svakodnevno se ovršuje na temelju 'vjerodostojne isprave' javnih bilježnika. Smatra li Komisija da su oni, kao građani EU-a, diskriminirani u odnosu na druge građane Unije? Ocjenjuje li Komisija da je Ovršni zakon RH, koji je posljednje promjene doživio u rujnu 2012., dakle nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om, u skladu s europskom pravnom stečevinom?', u službenu proceduru uputila je pitanje Europskoj komisiji hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić.  

U svojem priopćenju Tomašić ističe kako je Sud također utvrdio da poštovanje načela uzajamnog povjerenja među članicama u području suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima zahtijeva to da sudske odluke nacionalnih tijela budu donesene u sudskom postupku koji nudi jamstva neovisnosti i nepristranosti te poštovanje načela kontradiktornosti postupka, što prilikom izdavanja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave nije slučaj.