MEĐUDRŽAVNI DOGOVOR

Hrvatska uvozi jeftinu radnu snagu iz BiH

  • Autor: tportal.hr/B92
  • Zadnja izmjena 15.09.2014 14:48
  • Objavljeno 15.09.2014 u 14:13
Kuhari

Kuhari

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Vrata sezonskog zapošljavanja bosanskohercegovačkih radnika u Hrvatskoj već bi za mjesec dana mogla biti širom otvorena. Naime u tom roku BiH bi konačno trebala potpisati ugovor o zapošljavanju domaće radne snage u susjednoj zemlji, pišu Nezavisne novine, a prenosi B92

Postizanjem ovakvog međudržavnog dogovora ogroman broj radnika iz BiH, koji sezonski rade na crno u Hrvatskoj, počet će se zapošljavati na regularan način, prenosi B92

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić potvrdio je banjalučkom dnevniku da je ugovor o sezonskom zapošljavanju bosanskohercegovačkih radnika u Hrvatskoj prošao proceduru Savjeta ministara BiH, nakon čega je usuglašen i s interesima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

'Tekst ugovora između nas i hrvatske strane ni u kom smislu nije sporan, a sada očekuju da će se on uskoro naći na dnevnom redu Vlade RH. Ovih dana uputit ćemo i požurnicu njihovom resornom ministarstvu kako bi ovo pitanje što prije došlo na dnevni red, odnosno u roku od narednih mjesec dana', kaže Delić.

Tehnički gledano, hrvatski poslodavci koji žele zaposliti radnu snagu iz BiH obratit će se Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, čiji su dužnosnici potvrdili da trenutna kvota za zapošljavanje radnika u Hrvatskoj iz zemalja koje nisu dio Europske unije iznosi svega oko 200 radnika.

'Pored onih radnika koji su ušli u ovu kvotu, bez posjedovanja radne dozvole u Hrvatskoj su mogli raditi oni naši građani koji imaju hrvatsku putovnicu', kaže Delić.

Prema trenutnim informacijama, hrvatskim poslodavcima će biti potrebno uvjerljivo najveći broj radnika za rad u oblasti turizma i ugostiteljstva, a potom u oblasti poljoprivrede i građevinarstva.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ukazuje na činjenicu da institucije BiH moraju u daleko većoj mjeri raditi na sklapanju međudržavnih ugovora poput ovoga, jer ukoliko se radnici ne mogu zaposliti kod kuće, moraju imati opciju izaći izvan zemlje da bi zaradili za život.

'Hrvatska nema dovoljno radne snage za obavljanje sezonskih poslova i upravo zbog toga otvara svoje granice. Poznato je da je, pored Hrvatske, u kojoj je velik broj naših radnika do sada ilegalno sezonski radio, najveći broj njih radio i u Crnoj Gori', istaknuo je Pavlović i naglasio da je svaka mogućnost zapošljavanja vani jako važna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!