OSVETA BIVŠEG MINISTRA

Herak tuži državu za dva milijuna kuna

25.11.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Bivši ministar turizma Ivan Herak priprema se od države zatražiti odštetu u iznosu od dva milijuna kuna

Učinit ću ono od čega je čini se strahovalo Državno odvjetništvo RH, svjesno da gubi predmet, kaže Herak, piše Poslovni dnevnik

Nakon što je devetogodišnje suđenje završilo na Vrhovnom sudu pravomoćnom presudom, a on oslobođen optužbi za zloporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, Herak potvrđuje da će zatražiti od države naknadu štete i to po svim osnovama koje mu pripadaju, a u tom slučaju namjerava angažirati zagrebačkog odvjetnika Čedu Prodanovića. Herak je u svojoj obrani promijenio brojne odvjetnike.

Pored Prodanovića, jedno ga su vrijeme zastupali Rajko Branković te Predrag Jošanović, a posljednji odvjetnik bio je Ivan Hrvatin, dodijeljen po službenoj dužnosti. Heraka se teretilo da je prisvojio 1,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

'Nakon devet godina suđenja dobio sam presudu da nisam kriv. Ispunio sam svoj životni cilj da dokažem nevinost što mi je bilo važno zbog obitelji. Odštetni zahtjev protiv države nakon svega što sam proživio u devet strašnih godina najvjerojatnije će glasiti na dva milijuna kuna. Novac koji dobijem od države za naknadu štete u cijelosti ću donirati za školovanje pravnika koji su materijalno ugroženi i ne mogu, bez stipendije, završiti studij', kaže Herak.

Sadašnji Herakovi poslovi razlog su što on nije osobno zainteresiran za novac. U posljednjih godinu dana razvio je četiri tvrtke koje uspješno posluju u turizmu i graditeljstvu.