PRAVDAJU SE SKUPIM PLINOM

Gubitak Petrokemije 178 milijuna kuna

14.02.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Grupa Petrokemija prošlu je godinu završila s gubitkom u iznosu većem od 178 milijuna kuna, a u nerevidiranom konsolidiranom izvješću dostavljenom danas Zagrebačkoj burzi, takav se gubitak tumači visokom cijenom plina te smanjivanjem proizvodnje i prodaje, zbog tržišnih razloga te neplaniranih zastoja u proizvodnji

U 2012. godini Grupa Petrokemija ostvarila je ukupne prihode više od 3,05 milijardi kuna, što je za 2,9 posto više u odnosu na prihode iz 2011. godine, dok su istodobno ukupni rashodi Grupe povećani za čak 12,9 posto, na 3,23 milijarde kuna. Pokazatelj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je negativan u iznosu od 54,2 milijuna kuna.

Uz visoku cijenu plina kao osnovni uzrok iskazivanja gubitka, navode iz Petrokemije, sljedeći po važnosti je utjecaj smanjivanja količina proizvodnje i prodaje, što je utjecalo na rast fiksnih troškova po jedinici proizvoda. U 2012. Petrokemija je u odnosu na 2011. godinu ostvarila manju proizvodnju za 10,2 posto, najvećim dijelom zbog tržišnih razloga, kako bi uravnotežila dinamiku zaliha i isporuka gnojiva na prihvatljivoj razini, a dijelom i zbog neplaniranih zastoja u proizvodnji.

Poslovni prihodi Grupe Petrokemija lani su iznosili 3,03 milijarde kuna i bili su 2,8 posto veći nego 2011. godine, unatoč smanjenju prodaje - ukupna prodaja gnojiva pala je lani za 6,2 posto.

Istodobno su poslovni rashodi porasli za 13,3 posto, na 3,18 milijardi kuna, kao odraz rasta ulaznih cijena sirovina, prvenstveno prirodnog plina, s obzirom da je prosječna cijena po kojoj je Petrokemija nabavljala plin u 2012. bila 31,1 posto viša nego u 2011. te čak 71 posto viša u odnosu na 2010. (kumulativni rast).

Iz Petrokemije pritom ističu da tako visok rast cijene osnovne sirovine, koja u ukupnim rashodima ima udio od 57 posto, nije mogao biti pokriven mjerama povećanja prihoda i štednje, koje je poduzimala uprava i to je dovelo do iskazivanja gubitka.

Dodaju da Petrokemija nije u razdoblju od rujna 2011. do rujna 2012. bila obuhvaćena Odlukom Vlade o najvišoj razini cijene plina za povlaštene potrošače, a u normativnom dijelu tržišta plina nije imala mogućnost istovremene kupnje od više dobavljača te je podnijela sav teret izrazitog rasta cijene prirodnog plina, što se odrazilo na financijski rezultat.

Ipak, od trećeg tromjesečja 2012. Petrokemija je temeljem odluka Vlade vezanih uz normativno definiranje tržišta plina u Hrvatskoj, dobila mogućnosti kupovati plin od više dobavljača, pa je plin nabavljen po nižoj cijeni od inozemnog dobavljača E.ON Ruhrgas AG i Prvog plinarskog društva d.o.o. iz Vukovara, djelomično ublažio troškovni udar.

Od važnijih događaja iz poslovne 2012. iz Petrokemije ističu kupnju 79,72 postotnog vlasničkog udjela u Luci Šibenik d.o.o., koja je, kako navode, od strateškog interesa za poslovanje kutinske tvornice gnojiva, jer se većina sirovina iz prekomorskih zemalja doprema, a značajan dio izvoza gotovih proizvoda otprema putem te luke.

Tako se izvješće, osim na Petrokemiju d.d. i Luku Šibenik odnosi i na tvrtke kćeri Restoran Petrokemija d.o.o. Kutina te Petrokemija d.o.o. Novi Sad i Novo Mesto.