FINANCIJSKA (NE)PISMENOST

Građani ne znaju koliko im zarađuju mirovinski fondovi

29.04.2013 u 16:40

Bionic
Reading

U 10 godina domaći obvezni mirovinski fondovi svojim su članovima zaradili 10 milijardi kuna. Prošle je godine prosječni prinos dosegnuo 12,34 posto, a prosječni godišnji prinos od osnivanja fondova iznosi 5,48 posto što je znatno iznad očekivanja pri uvođenju mirovinske reforme

Nakon deset godina djelovanja rezultati poslovanja pokazuju da obvezni mirovinski fondovi u potpunosti ispunjavaju ključne ciljeve mirovinske reforme pokrenute 2002. godine - sigurnost uplaćenih sredstava i prinos koji jamči uvećanje mirovinske štednje, zaključili su predstavnici četiri obvezna mirovinska fonda na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodaju da su ostvareni rezultat još je impresivniji ako se u obzir uzme činjenica da je u tom razdoblju globalno i hrvatsko tržište kapitala pogodila najveća ekonomska kriza, koja je na svom vrhuncu i više no prepolovila vrijednosti burzovnih indeksa diljem svijeta.

'Postignuti rezultati govore u prilog činjenici da je mirovinska reforma u Hrvatskoj bila uspješna. Bila bi još uspješnija u smislu osjetno većih ušteđevina na računima građana u obveznim mirovinskim fondovima da je izdvajanje u drugi stup, kao što je to inicijalno i planirano, povećano na 10 posto. U više smo navrata predlagali da se definira postupno povećavanje stope izdvajanja za jedan postotni bod, nakon godine u kojoj je zabilježen rast BDP-a od jedan posto', rekao je Dinko Novoselec, predsjednik Uprave Allianz ZB društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, navodi se u priopćenju.

'Svjesni smo svih problema s kojima se suočava Vlada pri rješavanju teške gospodarske situacije te upravljanju proračunom. Nadamo se međutim da će u dogledno vrijeme plan o povećanju izdvajanja za drugi stup ipak biti realiziran. I nama, kao i drugim zemljama, oslanjanje na isplatu mirovina isključivo iz fondova međugeneracijske solidarnosti postaje sve veći teret i problem. Da je naš model koji uključuje obveznu kapitaliziranu individualnu mirovinsku štednju dobar pokazuje i primjer Velike Britanije, koja se također odlučila na uvođenje sličnog modela', istaknuo je Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom.

Nedavno je, naime, u Velikoj Britaniji uvedena obveza za poslodavce da svojim zaposlenicima ponude mirovinske programe definiranih doprinosa ili definiranih beneficija. Ako se poslodavac odluči ponuditi mirovinski program kod kojega su definirani doprinosi onda je dužan uplaćivati minimalni iznos doprinosa, a ako se pak odluči za drugi program, onda im mora osigurati određene beneficije. Sve više ih izabire mirovinske programe definiranih doprinosa, s time da provedba ide postupno, ovisno o veličini organizacije, objasnio je Vlaić.

Iako je od uvođenja obvezne mirovinske štednje proteklo niz godina, rezultati istraživanja provedeni među zaposlenim građanima pokazuju da je informiranost građana o njihovoj osobnoj štednji i radu fondova u kojima štede još uvijek niska i nezadovoljavajuća


Prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos puls na uzorku od 200 zaposlenih građana, gotovo polovica zaposlenih (47 posto) ne zna ni približno stanje svog računa, a čak 95 posto njih ne zna koji je prinos fonda. Unatoč tomu što su mirovinski fondovi omogućili slanje redovitih informacija o stanju na računu putem svih uobičajenih kanala komuniciranja, gotovo petina (18 posto) građana i dalje ne zna kako doći do informacije o stanju na svom računu.

Obvezni mirovinski fondovi odlučili su stoga pokrenuti edukativno-informativnu kampanju s ciljem podizanja informiranosti građana o obveznoj mirovinskoj štednji.

'Građani moraju biti educirani i informirani o tome tko i na koji način upravlja njihovom osobnom štednjom. Ovom ih kampanjom želimo potaknuti da potraže više informacija te da redovno prate rad fondova i stanje na svojim računima. Želimo osvijestiti ljude o njihovoj štednji za budućnost, njihovoj imovini te da trebaju voditi računa o tome tko i kako njome upravlja', kazao je Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom.