WorldSkills Croatia 2019.

Grabar-Kitarović: Fale nam strukovna zanimanja, treba tesara, zidara, kuhara...

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.03.2019 16:16
  • Objavljeno 27.03.2019 u 16:12
Predsjednica s učenicima strukovnih škola

Predsjednica s učenicima strukovnih škola

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019. ocijenivši kako su strukovna zanimanja u Hrvatskoj deficitarna te da društvo u cjelini treba iskazati veće zanimanje i pozornost za strukovno obrazovanje.

Prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019. u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) svečano je u utorak navečer u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma otvorila ministrica znanosti i obrazovanje Blaženka Divjak, a u srijedu je počeo natjecateljski dio koji će završiti u četvrtak dodjelom medalja.

Natjecanje je organizirano uz financijsku potporu projekta "Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre" Europskoga socijalnog fonda (ESF), okupilo je više od dvije tisuće sudionika - 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava. Riječ je o najvećemu strukovnom natjecanje u ovome dijelu Europe koje je, kako je istaknuto, organizirano po najvišim europskim i svjetskim standardima.

Ravnatelj ASOO-a Mile Živčić, objasnio je da će medalje dobiti "oni koji su za jednu stepenicu bolji od najboljih" jer se, podsjetio je, na ovome važnom natjecanju okupilo 580 učenica i učenika u 43 strukovne discipline koji su već prošli više izlučnih natjecanja - na razini škole, županije te međužupanijska natjecanja.

U pratnji domaćina - ravnatelja ASOO-a i pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala predsjednica Republike je sa suradnicima obišla šest paviljona Zagrebačkoga velesajma u kojima su u tijeku natjecanja učenika i zaustavila se na više mjesta kako bi joj učenici i njihovi mentori objasnili što rade.

Obilazak je uključio točke na kojima se predsjednica Grabar-Kitarović uvjerila u raznolikost natjecateljskih strukovnih disciplina, pa je tako, među ostalim, vidjela kako se učenici i učenice natječu u tradicionalnim vještinama - kulinarstvu, pripremi slastica i paprenjaka, proizvodnji prirodne kozmetike, graditeljstvu i klesarstvu, robotici i mehatronici, a pozornost je posvetila i radovima učenica i učenika s posebnim potrebama.

Učenici i njihovi mentori sažeto su upoznali predsjednicu sa svojim radom što je ona sa zanimanjem saslušala i iskazala im potporu u nastojanjima da strukovno obrazovanje u društvu ima ono mjesto i važnost koje zaslužuje.

Ravnatelj ASOO-a zahvalio je predsjednici Republike za iskazano zanimanje i istaknuo kako se natjecanje provodi pod sloganom - Vještine su svuda oko nas!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!