izborni fenomeni

Kolinda Grabar Kitarović zasad ide sigurno po drugi mandat, može li je Milanović dostići?

22.03.2019 u 19:28

Bionic
Reading

Da se u nedjelju održavaju predsjednički izbori, Kolinda Grabar Kitarović bi bez puno problema osvojila novi predsjednički mandat, a zasad joj je najveća prijetnja bivši SDP-ov šef i premijer Zoran Milanović, pokazalo je istraživanje HR Rejting kojeg je na 1400 ispitanika proveo HRT

U scenariju da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, Grabar Kitarović podržalo bi 34 posto birača, a slijede je Zoran Milanović s 19 posto, Dalija Orešković s 9,2 posto, Ivan Vilibor Sinčić i Tonino Picula s po šest posto, Mislav Kolakušić i Tomislav Karamarko s pet posto podrške, dok su na dnu liste Božo Petrov i Milan Bandić s četiri posto potpore građana.

Zanimljivo, dok velika većina birača HDZ-a podržava Kolindu Grabar Kitarović, a čak 7 posto SDP-ovaca glasalo bi za nju, dok bi ih 60 posto podržalo Milanovića. Oko 13 posto SDP-ovaca podržava Orešković i Piculu.

Najveći fenomeni su glasači Mosta od kojih samo 22 posto podržava Božu Petrov, dok ih po dvadeset posto stoji iza Ivana Vilibora Sinčića i Kolinde Grabar Kitarović. HSS-ovci najviše vjeruju Milanu Bandiću kojeg bi zaokružilo čak 23 posto birača te stranke, a čak 40 posto birača stranke Start, Dalije Orešković dalo bi potporu - Zoranu Milanoviću.

U drugom krugu Grabar Kitarović bi premoćno dobila Milanovića s 52,6 posto naprema 38,8 posto glasova. Zanimljivo, čak 12 posto SDP-ovih birača u drugom krugu bi podržalo aktualnu predsjednicu.