OPTIMIZAM NA BURZI

Dionica T-HT-a uzletjela do 230 kuna

12.01.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Optimizam na Zagrebačkoj burzi ne posustaje usprkos plinskoj krizi i negativnim trendovima na globalnim burzama. Nakon solidnog rasta u petak, danas je Crobex skočio za dodatnih 2,21 posto, a redovni promet dostigao je gotovo 35 milijuna kuna

Pojačan interes za ulaganje u dionice i relativno visok promet može se pripisati aktivnostima institucionalnih ulagača, koji 2009. godinu žele započeti s pozitivnim predznakom.

Rast tržišta predvodi dionica T-HT-a, koja je zabilježila skok zaključne cijene od 5,27 kuna, uz promet od čak 9,1 milijun kuna. Špekulacije o isplati izvanredne dividende, ali i približavanje roka za isplatu redovne dividende utjecale su na jačanje potražnje za T-HT-ovom dionicom.

U fokusu ulagača je i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 6,8 milijuna kuna prometa, uz rast zaključne cijene od 6,05 posto. Pojačana je potražnja i za ostalim brodarskim dionicama (Jadroplov, Uljanik plovidba, Tankerska plovidba), iako kretanje BDI indeksa ne ukazuje na značajniji oporavak pomorskih vozarina.

Solidne dobitke ostvarile su i građevinske dionice, među kojima prometom dominiraju IGH i Ingra, a rastom cijene Hidrolektra i Dalekovod.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.