vlasnik operete

'Dalmatinci koji zarađuju na turizmu ulažu novac u stanove u Zagrebu. Donji grad je nakon potresa izgubio na privlačnosti, ali vidim novu odličnu lokaciju...'

14.05.2020 u 18:22

Bionic
Reading

U najnovijoj epizodi BizCastinga gostovao je Boro Vujović. Vlasnik Operete, najveće zagrebačke agencije za nekretnine, govorio je o utjecaju korone na tržište nekretnina, eventualnom pucanju nekretninskog balona, državnim subvencijama, hrvatskoj tradiciji ulaganja u ciglu i beton te drugim zanimljivim temama

Na početku je otkrio da se nije šišao od 16. godine i kako mu je to u počecima otežavalo razvoj karijere jer su klijenti bili skeptični prema njemu, ali sada je ta ista kosa postala njegov zaštitni znak i nezaobilazan dio njegova imidža.

Ispričao je kako je pustio rep jer se tako sviđao curama i da su ga, dok se poluprofesionalno bavio nogometom, navijači provocirali da je curica. Odbio se ošišati čak i na zahtjev poslodavca, a priznao je i da ženama zna udijeliti pokoji savjet o regeneratorima te općenito o njegovanju kose.

Poduzetničku karijeru počeo je učeći od majke koja se bavila uzgojem i preprodajom voća i povrća, a on sam se u životu bavio prodajom svega i svačega – od naočala i automobila do solarija i nekretnina. Studirao je biologiju, a igrom slučaja završio u prodaji nekretnina pa se našalio da radi u struci jer 'pronalazi stanište ljudima'. Konstanta u svim njegovim poslovnim pothvatima bila je – prodaja.

'Uvijek prodaješ ideju, ne samo predmet. Psihologija tu igra ključnu ulogu, moraš znati procijeniti kupca i prilagoditi mu pristup. Druga stvar je da moraš biti svjestan samog sebe i svojih mogućnosti jer u poslu ne možeš zaraditi više od onoga koliko misliš da zavrjeđuješ. To sam iskusio osobno, a vidim i na svojim ljudima. Zato je potrebno stalno raditi na sebi i unaprjeđivati se', kazao je pa preporučio nekoliko knjiga koje mijenjaju percepciju ljudi o novcu, što smatra i kulturološkim problemom u Hrvatskoj jer nas se uči da je novac nešto nedostižno ili prljavo.

Izvor: tportal.hr / Autor: BizCasting

Prisjetio kako je sav novac koji je zaradio do 2008. izgubio ulažući u dionice jer je vidio da njegovi prijatelji mešetare njima.

'Bio sam pohlepan i ušao sam u to iz krivih razloga i nikad nisam bio zadovoljan, samo sam se živcirao, a kad je došla kriza, ostao sam bez ičega', rekao je.

No u toj krizi je procvao posao Opereti jer su bili proaktivni, tražili klijente i zbog toga narasli za čak 400 posto, dok su drugi propadali.

'Nismo dopuštali da nam se posao dogodi, nego smo mi zvali ljude i trudili se. I sad, nakon potresa, zvali smo klijente i pitali ih što možemo učiniti za njih. Tako smo rasli', izjavio je Vujović, dodavši da je važna i edukacija zaposlenika.

  • +8
Boro Vujović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'I trening je jako bitan u prodaji, jer iako to zvuči čudno, slično je kao u sportu. Razgovaramo da vidimo gdje griješimo pa pred klijenta dolazimo spremni. Edukacija i trening su vrlo, vrlo važni, to je ključ našeg uspjeha. Neke tvrtke uzimaju trenere, a neke sve prepuštaju prirodnom talentu. Ja mislim da to nije dovoljno', poručio je.

Na pitanje što konkretno agencija nudi kupcima i zašto bi platili proviziju umjesto da se sami potrude oko kupovine stana ističe da se divi ljudima koji sami idu u takav pothvat jer može doći do velikih problema oko vlasništva, a radi se o velikom novcu i investiciji u koju mnogi idu samo jednom u životu.

Nekretninama se bavi i dosta 'polusvijeta' jer je nizak prag za ulazak u taj biznis.

'Kao agent mogu prezentirati i neke opcije koje možda nekome nisu bile u užem izboru, a odgovarale bi njegovom životnom stilu. Mogu uštedjeti vrijeme i novac, pomoći oko kredita, pregovarati za tebe i osigurati da na kraju cijele priče sve uključene strane budu zadovoljne ishodom. Da uopće ne spominjem činjenicu da si zaštićen što se tiče papira i dozvola. Tvoj posao je samo da doneseš novac i kažeš – hoću kupiti to, sve ostalo je moja briga', ispričao je Vujović pa upozorio da se nekretninama bavi i dosta 'polusvijeta' jer je prag za ulazak u taj biznis dosta nizak pa svatko misli da može biti agent i doći do brze love.

Smatra da će situacija s koronavirusom 'oplijeviti' sve takve sa scene i da će preživjeti samo oni koji kvalitetno rade. Složio se s mišljenjem da su cijene nekretnine u Zagrebu prenapuhane i da će doći do korekcije, ali onih stanova i kuća koji nemaju objektivnu kvalitetu. Smatra i da su državne subvencije promašene jer su vremenski ograničene pa dovode do perioda kad na tržištu nema potražnje, a onda i do navale u vrijeme natječaja. Tržište na to reagira korekcijom cijene prema gore pa se gubi smisao cijele priče.

Na pitanje u kolikoj mjeri na nerealan rast cijena na tržištu utječe mentalitet građana koji na nekretnine gledaju kao na investicije oko kojih se špekulira i u koje se ulaže sav višak novca, Vujović odgovara kako Hrvati već tradicionalno vjeruju samo ciglama.

'To nam je u genetskom kodu. Kad zaradiš nešto, uložiš u ciglu jer je kamata na štednju nula zarez nešto, a prinos na stan, kakav god da jest, iznosi oko tri ili četiri posto. Zato nekretnine kupujemo kao investiciju, to je realna i trajna vrijednost i zato mislim da je dobro za nas da imamo toliko nekretnina', elaborirao je.

Ističe da se u Hrvatskoj više od 50 posto stanova kupuje za keš i da se najčešće radi o Dalmatincima koji zarađuju na turizmu, a onda taj novac ulažu u stanove u Zagrebu. I to drži jednim od faktora zbog kojih konstantno raste cijena kvadrata u metropoli, uz niske kamate na kredite i do prije nekoliko mjeseci rastuće gospodarstvo.

Otkrio je da je do prije dvije godine bio podstanar, u početku jer je sav zarađeni novac na nekretninama izgubio ulažući u dionice, a poslije jer je počeo i sam ulagati u nekretnine pa mu se to pokazalo isplativim.

'Kupio sam dva stana koja nisu imala skroz čiste papire, a to sam sredio jer sam u tom poslu i imao sam za, recimo 50.000 eura, dva stana koja sam iznajmljivao i dobivao 500 eura. To mi je pokrivalo najamninu za stan čija je tržišna vrijednost bila 200.000 eura. Da sam kupio taj stan od 200.000 eura, imao bih ratu kredita od 2000 eura, tako da mi je ovo bilo puno povoljnije', objasnio je Vujović, dodavši kako je problem to što takve stvari nisu dio osnovnog obrazovanja kod nas.

Stoga on osobno stalno radi na sebi i čita literaturu koja mu pomaže da novac koji zaradi uloži tako da on radi za njega. Ističe da je prostor današnjeg Gredelja područje koje bi u skoroj budućnosti moglo postati novi centar Zagreba, naročito zato što je Donji grad stradao u potresu i izgubio na privlačnosti.

'Tu ima jako puno kvadrata koji su gradski i može im se ciljano dati smisla, poslovno i stambeno. To može biti grad u gradu i ima potencijala da postane budući centar u svakom pogledu', drži Vujović.