kraj rasta cijena

Što će biti s cijenama nekretnina? Vujović: Sve je stalo. Potres će ohladiti mnoge vlasnike starih stanova u centru Zagreba koji su imali nerealne zahtjeve

24.03.2020 u 17:59

Bionic
Reading

Koronavirus i potres ostavit će ozbiljne posljedice na tržište nekretnina u Zagrebu. Boro Vujović, vlasnik Operete, najveće zagrebačke agencije, siguran je da je ovo kraj trenda rasta cijena, a osjetniji pad predviđa za stare stanove u centru grada

'Tržište se stabiliziralo i čeka. I prodavatelji i kupci stopirali su cijelu priču. Prošli tjedan broj poziva potencijalnih kupaca je bio za 70 do 75 posto manji nego inače. To još uvijek nije dovelo do pada cijena jer je sve stalo', izjavio je za tportal Vujović.

Što nas čeka u budućnosti, još se ne usudi prognozirati. Jedino je siguran u to da će biti zaustavljen rast cijena koji je bio konstantan zadnje tri godine.

'Sve ovisi o tome koliko će trajati izvanredno stanje zbog epidemije. Ako se protegne na duže razdoblje, posljedice će biti teške za tržište nekretnina', istaknuo je Vujović.

Potres i velika šteta koju je nanio starijim građevinama u središtu Zagreba osjetno će spustiti, uvjeren je vlasnik Operete, cijene stanova u zgradama koje su građene bez seizmoloških proračuna.

  • +21
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin

'Već su dugo stručnjaci, arhitekti i seizmolozi upozoravali kako te zgrade rađene prije više od 100 godina ne mogu izdržati jači potres. Sad se to potvrdilo. Očekujem kako će vlasnici stanova u takvim zgradama korigirati svoje zahtjeve. Dosad ispod 2000 eura po kvadratu u Donjem gradu niste mogli kupiti ništa bilo u dobrom, bilo lošem stanju', izjavio je Vujović.

Osim toga, dodaje, puno takvih stanova bilo je u kratkoročnom najmu. Zbog koronavirusa turizam je stao i pitanje je kad će opet oživjeti te Vujović očekuje da će se ti stanovi naći na tržištu, što će dodatno utjecati na cijenu.

On pozdravlja odluku ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara da se nastavi s programom subvencioniranja stambenih kredita preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

'Puno ljudi je potpisalo predugovore, dalo kapare i već im je predodobren kredit. Zbog toga je važno da se program nastavlja. Najavljena je još jedna tranša u rujnu i vidjet ćemo se kako će se sve razvijati. U ovim teškim vremenima teško je znati što će biti sutra', istaknuo je Vujović.

Podsjećamo ga kako su on, ali i Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK-u, donedavno bili jako kritični prema državnom subvencioniranju stambenih kredita.

'Istina. Jer su te subvencije utjecale na rast cijena. Vidite kako je sve relativno. U novim okolnostima čini se kako ćemo biti veliki pobornici APN-a', zaključio je Vujović.