RIBIĆ OPTUŽUJE:

'Da nije Čačića i Pusić, Milanović bi ublažio uvjete za referendum'

18.01.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata i Hrvatska udruga sindikata (HUS) prijavili su policiji čak pet tisuća mjesta na kojima planiraju prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ublažavanju uvjeta za referendum. Kako bi pokrili sve punktove, pozivaju u pomoć volontere, jer o njihovom broju ovisi hoće li peticija uspjeti

Čelnik Matice Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare ustvrdio je kako je organiziranje peticije složen i zahtjevan posao, 'intelektualni poduhvat', jer o svemu treba voditi brigu.

Ako prikupe 50.000 potpisa, odnijet će ih, kaže, švicarskoj vladi kako bih joj pokazali da je moguće zadovoljiti njihove kriterije za raspisivanje referenduma u samo 15 dana, iako oni imaju rok od čak tri mjeseca.

U slučaju da skupe 200.000 potpisa, idu u hrvatsku Vladu jer je to broj koji je u svojim prijašnjim javnim istupima, dok je bio u oporbi, zagovarao premijer Zoran Milanović.

On i sad, tvrdi Ribić pozivajući se na 'insajderske informacije', ima ista stajališta, ali je protiv ublažavanja uvjeta za referendum HNS-ov dvojac Radimir Čačić i Vesna Pusić

'Naša akcija nije protiv Vlade, već mi samo realiziramo stajališta premijera. Peticija nije ni protiv EU i referenduma o EU, kao što nam neki predbacuju. U nedjelju će građani na jednom biralištu odlučivati o ulasku Hrvatske u Uniju, a na drugom o ulasku europskih standarda u Hrvatsku i načinu odlučivanja naroda', poručio je Ribić.

Odbacuje i primjedbe da se peticija za referendum raspisuje prerano i u krivo vrijeme. U nedjelju će, kaže, na birališta izaći tri milijuna ljudi i to je prilika da sindikati u samo jednom danu prikupe 200.000 potpisa.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević izvijestio je da je njihova inicijativa dobila podršku brojnih nevladinih udruga, među njima i Hrvatskog helsinškog odbora, radnica Kamenskog i 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, sindikalna peticija trajat će od 22. siječnja do 5. veljače. Cilj im je u tih 15 dana skupiti minimalno 450 tisuća potpisa kako bi primorali Sabor da raspiše referendum o ublažavanju uvjeta za provođenje referenduma.

Referendumsko pitanje bi glasilo: 'Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana?'.