ČETVERODNEVNI PAD

Crobex nadomak 1.700 bodova

27.01.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Slabljenje trgovinske aktivnosti i pad Crobexa nastavljeno je četvrti dan za redom. Danas se redovni promet zaustavio na 15 milijuna kuna, a Crobex je potonuo za 1,84 posto, spustivši se nadomak 1.700 bodova

Najveći doprinos padu Crobexa dale su dionice Adrisa, Diokija, IGH, Leda, Petrokemije, Uljanik plovidbe i Vira.

Povlaštena dionica Adrisa izgubila je na vrijednosti 1,77 posto i našla se na najnižoj razini u posljednjih mjesec dana te samo petnaestak kuna iznad apsolutnog minimuma (175 kuna). Kontinuirani pad nastavila je dionica Instituta građevinarstva (IGH). Povod za pojačani pritisak prodavatelja i pad cijene od četiri posto bila je vijest da je predsjednik nadzornog odbora Petar Đukan jučer prodao 264 dionice.

Brodarske dionice izgubile su podršku ulagača, unatoč blagom rastu vozarina. Najveća gubitnica bila je dionica Uljanik plovidbe s minusom od 5,97 posto. Najlikvidnija Atlantska plovidba oslabila je za 0,61 posto, spustivši se ispod psihološke granice od 800 kuna.

Dionica T-HT-a bilježi pojačan intenzitet trgovanja, uz blagi pad cijena na 218,31 kunu.

Menadžment Valamar gurpe predstavio je danas preliminarne rezultate za prošlu godinu i planove za 2009. Najveća hrvatska turistička grupacija ostvarila je lani lagan rast prihoda od tri posto, a u ovoj godini bili bi zadovoljni ponavljanjem prošlogodišnjih rezultata. Predsjednik uprave Peter Fuchs kazao je da će zbog globalne situacije u Valamaru ove godine ograničiti investicije. Kao najznačajniji događaj u 2009. najavljeno je otvaranje Valamar Lacrom Resorta, najvećeg kongresnog i spa hotela u Dubrovniku, u koji je uloženo 250 milijuna kuna.

Europski burzovni indeksi u utorak su se našli pod pritiskom dobitonosnih prodaja, na koje su se ulagači odlučili nakon skoka od tri posto u ponedjeljak, pri čemu su najveći gubitnici bile dionice energetskog sektora.

Do 16 sati londonski indeks FTSE 100 oslabio je 0,56 posto, dok je frankfurtski DAX pao 0,2 posto.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.