SINDIKALNA KRITIKA

'Čačić je kao bahati poslodavac u svom privatnom poduzeću'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2012 17:33
  • Objavljeno 02.05.2012 u 15:51
Radimir čačić

Radimir čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Čelnici sindikalnih središnjica kritizirali su danas Vladu Zorana Milanovića, jer izbjegava socijalni dijalog i partnerstvo, a pogotovo potpredsjednika Radimira Čačića kojem su zamjerili bahatost i uvrede na račun sindikalnih predstavnika

Na skupu koji je trebao odgovoriti na pitanje jesu li sindikati zadovoljni ili razočarani politikom nove Vlade, sindikalni čelnici uglavnom su se žalili da ih Vlada ne shvaća ozbiljno, a Čačić se prema njima bahato ponaša, dok je analizi Vladine politike posvećeno malo prostora.

Vlada se ponaša kao da je Hrvatska dioničko društvo, a ona ima većinski paket dionica, pri čemu uopće ne uvažava socijalne partnere, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

Nedostatak komunikacije, uvrede i izbjegavanje kolektivnih pregovora pokazuju želju vladajućih da Hrvatsku pretvore u "trgovačko društvo u kojem će oživjeti promašene modele javno-privatnog partnerstva", kazao je Sever.

Slično misli i čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel - Vlada doživljava Gospodarsko-socijalno vijeće isključivo kao formu, a Čačić se prema sindikalcima ponaša kao poslodavac u svojem privatnom poduzeću. Čačić mora shvatiti da više nije poslodavac i ne može se tako bahato odnositi prema sindikalnim predstavnicima i građanima, rekao je Novosel.

Što se tiče Vladine politike, Novosel je ocijenio kako je dosad ispunjeno samo jedno predizborno obećanje - ono o ukidanju povlaštenih saborskih mirovina, a u vezi ostalog sindikalci su vrlo nezadovoljni.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš rekao je da Vlada dosad nije učinila ništa za gospodarstvo i spašavanje radnih mjesta, te se požalio na rezultate nedavnog istraživanja koje je pokazalo da radnici sve manje vjeruju sindikatima i njihovim vođama.

Nije li licemjerno da oni koji nisu članovi sindikata kritiziraju i smiju se sindikatima, a ujedno koriste pogodnosti koje su im osigurali sindikati, poput kolektivnih ugovora, kazao je Jakuš.

Novinarka Jasmina Popović ocijenila je kako Vlada dosad nije pokazala interes za komuniciranjem s građanima i sindikatima, a sami sindikati imaju problema u komunikaciji s javnošću i svojim članstvom. Ona smatra kako će se taj trend nastaviti jer će Vlada izbjegavati razgovor o Zakonu o radu budući da priprema liberalizaciju radnih odnosa.

Politički analitičar Nenad Zakošek jedini je pokušao analizirati Vladinu politiku u prvih 120 dana vlasti ocijenivši pozitivnim konsolidaciju javnih financija i raskid s klijentelističkom politikom, a negativnim kadrovsku politiku i odnos prema sindikatima i civilnom društvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi