HRVATSKE POSEBNOSTI

Burza tone, a tvrtke isplaćuju milijarde za dividende

06.06.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Dok hrvatsko gospodarstvo stenje pod teretom nelikvidnosti, vodeće hrvatske kompanije i ove godine dioničarima isplaćuju izdašne dividende. Zahvaljujući novom porezu, dobar dio kolača završit će u Linićevoj blagajni. Ali Vlada zato barem neće izvlačiti dobit iz državnih kompanija

Prema dosad objavljenim podacima na Zagrebačkoj burzi, većina tvrtki koje tradicionalno isplaćuju dividende i ove će godine usrećiti svoje dioničare. Glavnina dividendi isplatit će se tijekom iduća tri mjeseca, nakon što skupštine dioničara potvrde prijedloge uprava. Sudeći po dosad prispjelim podacima, najviše kompanija zadržat će dividende na prošlogodišnjoj razini. Jedan dio tvrtki sa slabijim poslovnim rezultatima smanjio je apetite za isplatama dobiti, a ima i onih koje su podigle ljestvicu nagrada.

Sezonu dividendi još u veljači otvorio je Hrvatski Telekom, isplatom predujma dividende od 11,07 kuna po dionici, čime je preduhitrio porez na dividendu koji je startao početkom ožujka. Neoporezive predujmove u veljači su dobili i dioničari riječkog Jadroagenta (28 kuna po dionici), AD Plastika (2,47 kuna po dionici) te Čakovečkih mlinova (74 kune po dionici).

Banke osjetno povećale dividende

Prve redovne dividende krenule su svibnju, a po izdašnosti su prednjačile banke. Krajem svibnja bogatu nagradu dobili su dioničar Privredne banke Zagreb, kojima je po dionici isplaćeno 29,90 kuna, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine. Izdašnu dividendu, nakon jednogodišnje stanke, ove je godine odlučila isplatiti i Zagrebačka banka. Dioničarima Zabe isplaćeno je 2,28 kuna po dionici. Među ranim isplatiteljima dividendi našla se i Slobodna Dalmacija, koja je većinskom vlasniku EPH i nekolicini malih dioničara isplatila 2,03 kune po dionici.

Nagradu dioničarima u svibnju je kompletirao i Hrvatski Telekom, koji je krajem mjeseca isplatio drugi dio dividende. Ukupno su dioničari HT-a primili 22,14 kuna po dionici, što je ipak nešto manje nego prošle godine (22,76 kuna). Pritom treba naglasiti da su svibanjske dividende bile zahvaćene novouvedenim porezom, pa je predviđeni iznos dioničarima umanjen za 12 posto plus odgovarajući prirez.

U lipnju dividende očekuju dioničare Croatia Lloyda i PIK-a Rijeka, tvrtki koje redovito obraduju svoje dioničare. Odluka o ispati dividende ugodno je iznenadila dioničare Kutjeva, u većinskom vlasništvu Eenvera Moralića. Oni će u lipnju prvi puta dobiti dividendu u iznosu od 1,90 kuna po dionici.

Za srpanj i kolovoz isplatu dividendi najavilo je petnaestak kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi. Između ostalih, u sljedeća dva mjeseca na dividende mogu računati dioničari Ericssona Nikole Tesle (170 kuna po dionici), Adrisa (sedam kuna po dionici), Končar elektroindustrije (12 kuna po dionici), Jadranskog osiguranja (280 kuna po dionici), Siemensa (13,01 kunu po dionici), Tekstilprometa (24 kune po dionici)…

Najisplativija dionica Ericsson Nikole Tesle

Najizdašniju dividendu u odnosu na cijenu dionice dobili su dioničari Ericssona Nikole Tesle. Ukupna dividenda od 170 kuna osigurala ime je prinos od oko 14 posto. Dvoznamenkasti postotni prinos ostvarili su i dioničari Hrvatskog Telekoma, Jadranskog osiguranja i Kutjeva

Međutim, koliko god su dioničari profitabilnih hrvatskih kompanija zaradili na izdašnim dividendama, još su više izgubili zbog velikog pada cijena dionica. Tako je, primjerice, cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, nakon isteka prava na dividendu, potonula sa 1.200 na 900 kuna, znatno više od iznosa dividende. Slično se dogodilo i s većinom ostalih 'dividendnih' dionica.

U apsolutnom iznosu najveću dividendu isplatio je Hrvatski Telekom. Dioničarima je preneseno 1,81 milijardu kuna, gotovo cjelokupna prošlogodišnja dobit. Više od pola milijarde kuna isplatile su dvije najveće banke. Zaba je isplatila 730 milijuna kuna, nešto više od polovice ostvarene dobiti, kao i Privredna banka, koja je dioničarima podijelila 568,4 milijuna kuna.

Među 'teškašima' s više od 100 milijuna kuna isplaćene dividende nalaze se Ericsson Nikola Tesla (226,4 milijuna kuna) i Adris (114,8 milijuna kuna).

Umjesto povlačenja dobiti, Vlada oporezuje dividende

Za razliku od HDZ-ove vlade koja je prošle godine isisala dobit iz profitabilnih državnih tvrtki kako bi pokrpala rupe u proračunu, Vlada Zorana Milanovića odrekla se dividendi u korist investicija. Najveću dobrobit od toga imat će Ina, koja je prošle godine ostvarila rekordnu dobit od dvije milijarde kuna. Dobit će zadržati i Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka, Jadranski naftovod...

Nova Vlada mogla je biti široke ruke prema državnim tvrtkama jer će nastalu 'proračunsku rupu' nadomjestiti ubiranjem poreza na dividende koji je zahvatio dobitnike dividendi isplaćenih nakon 1. ožujka. Međutim, nevolja je u tome što su najveći isplatitelji dividendi tvrtke u većinskom stranom vlasništvu (HT, banke, Ericsson NT…), koje će porez u većini slučajeva platiti svojim matičnim državama, a ne u Linićevu blagajnu.