b.creative

Burilović: Želimo da kreativnost bude temelj našeg gospodarstva

25.10.2019 u 13:39

Bionic
Reading

Kulturne industrije ne postoje samo da bi zabavljale javnost, već su i važan gospodarski faktor i pokretač inovacija, rekao je u petak veleposlanik Belgije u Hrvatskoj Nicolaas Buyck na otvorenju konferencije o kreativnim industrijama b.creative

„To samo pokazuje kako nismo uvijek svjesni da kreativna industrija postoji, da kultura i umjetnički talent nisu samo tu da zabave javnost, nego da su također važan gospodarski faktor od kojeg možeš živjeti”, rekao je.

Buyck je također rekao kako kulturna industrija u Belgiji ne daje samo važan doprinos gospodarstvu, već je i pokretač inovacija te doprinosi razvoju angažiranog društva.

Dodao je kako se djecu potiče da budu kreativna, međutim kada je u pitanju njihova budućnost želja roditelja je da postanu odvjetnici, doktori ili menadžeri, a ako izraze svoju želju za kreativnim usmjerenjem roditelji obično nisu toliko entuzijastični.

Predsjednica Hrvatskog klastera kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) Ivana Nikolić Popović rekla je kako je iznimno bitno zaštiti i ljudsko dostojanstvo u „današnjem jednostavno divljaštvu od kapitalizma” te kako je iznimno važno njegovati, pratiti, razvijati i poticati kreativne i kulturne industrije.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović kazao je kako se današnje ekonomije tvrtki i država mogu podijeliti na one koji su shvatili važnost kreativnosti i one koje se oslanjaju na masovnu proizvodnju i konzumerizam.

„Želimo da kreativnost bude temelj našeg gospodarstva i da u svijetu budemo prepoznatljivi kao zemlja inovativnosti, a u tome će kreativne kulturne industrije svakako igrati ključnu ulogu”, rekao je Burilović.

Rekao je da u Europskoj uniji kreativna industrija uključuje čak 353 industrije koje su stvorile gotovo 30 posto svih radnih mjesta u EU u razdoblju od 2014. do 2016. godine. Dodao je kako se od ukupno 216 milijuna zaposlenih, na njih odnosi 63 milijuna.

„U Hrvatskoj ove industrije zapošljavaju više od 124 tisuće ljudi, većinom visokoobrazovanih, kvalitetnih ljudi, stoga su plaće u ovim industrijama osjetno veće u odnosu na druge industrije”, rekao je Burilović.

Predstavnik gradonačelnika Grada Zagreba Filip Ćurko na otvorenju je rekao da zagrebački poduzetnici stvaraju više od 50 posto ukupnih prihoda svih hrvatskih poduzetnika te kako poduzetnici grada Zagreba stvaraju otprilike trećinu ukupnog bruto domaćeg proizvoda.