VELIK USPJEH

Brodotrogir pun posla, pogledajte gužvu u škveru

  • Autor: P.S.
  • Zadnja izmjena 21.01.2015 13:26
  • Objavljeno 21.01.2015 u 13:26

Brodotrogir pun posla

Izvor: Promo fotografije / Autor: Brodotrogir

Ovih dana velika je gužva u remontu trogirskog škvera. Dok jedni brodovi isplovljavaju, drugi uplovljavaju, navodi se u priopćenju tvrtke. Nakon obavljenog remonta isplovili su putnički brod Athena i Bios Dva, a luksuzni turistički putnički brod Artemis privezan je uz opremnu obalu te se obavljaju završni radovi. Tanker za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda koji je stigao na dovršetak gradnje privezan je uz opremnu obalu, točno iza broda Beautiful Star (ex Gradina1) koji se prenamjenjuje iz ribarice u luksuznu krstaricu. Uplovio je i brod Arne. Nakon njega slijede motorna jahta Mustique pa turistički brod Vilma

Brodotrogirovi radnici imaju pune ruke posla - zaključen je ugovor za dovršenje gradnje tankera za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda od 45.000 metričkih tona. Rok za izvršenje je 12 mjeseci, a trenutno se obavljaju inspekcije i pripreme za početak radova.

Uplovio je i brod Arne, registriran za prijevoz generalnog tereta. Brod od 6540 tona privezan je uz nedavno porinutu Novogradnju 325, tj. uz opremnu obalu na kojoj će se obavljati modifikacija sustava goriva, što podrazumijeva djelomičnu izmjenu cjevovoda, pregled i popravak pripadajućih ventila te čišćenje dva tanka goriva, svaki zapremnine cca 100 m3, navodi se u priopćenju.

Brod je sagrađen 1998. u nizozemskom brodogradilištu Bijlsmar, a u vlasništvu je njemačke pomorske kompanije MS Marneborg Schiffahrts. Plovi pod zastavom Antigua & Barbuda. Dug je 134.50 metara, širok 16.50 metara i gaza sedam metara, pokreće ga četverotaktni motor Wartsila od 5280 KW koji postiže brzinu od 14,5 čvorova, a motorni sustav čine i dva pomoćna motora marke Caterpillar od 350 KW.

Djelatnicima brodoremonta za modifikaciju sustava goriva bit će potrebno oko dva tjedna, nakon čega će Arne zaploviti prema svojoj komercijalnoj ruti, ističe se u priopćenju.

U doku se trenutno nalaze dva broda, motorna jahta Mustique i Vilma - putnički turistički brod od 30 metara.

Motorna jahta Mustique, dužine 54.86 metara, širine 10.05 metara i gaza od 3,20 metara, uplovila je u dok radi godišnjeg pregleda. Brod će se zadržati dva, tri tjedna, nakon čega će potpuno spreman uploviti u novu turističku sezonu.

Može primiti 12 gostiju, o kojima se stalno brine i 12 članova posade. Izgrađen je 2005. u američkom brodogradilištu Trinity yacht, a njime upravlja Titan fleet grupa koja u svom sastavu ima veći broj luksuznih brodova.

Na turističkom brodu Vilma obavit će se zaštita podvodnog dijela trupa - podvodni dio broda će se očistiti i obojiti, a promijenit će se i cink protektori.

Inače, brod raspolaže s 13 klimatiziranih kabina, mini barom, sunčanom palubom od 200 m2, bazenom i jacuzzijem. Tijekom ljeta 28 putnika može uživati u sedmodnevnom ili četrnaestodnevnom krstarenju od Rijeke do Dubrovnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!